Enemmistö haluaa avata uudelleen neuvottelut brexit-sopimuksesta – parlamentin toiveena, että Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely korvattaisiin

Parlamentti äänesti illan aikana useista vaihtoehdoista, miten edetä brexitin kanssa.

Britannian parlamentti torjuu ajatuksen, että maa jättäisi Euroopan unionin ilman erosopimusta. Parlamentin alahuone hyväksyi tämän sisältöisen esityksen äänin 318–310.

Kansanedustajien enemmistö haluaa myös avata uudelleen neuvottelut EU-erosopimuksesta. Parlamentti toivoo, että Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely korvattaisiin vaihtoehtoisilla järjestelyillä. Tätä mieltä oli 317 kansanedustajaa ja vastaan 301.

Pääministeri Theresa May kannusti parlamenttia hyväksymään muutosesityksen. Hän toivoi vahvaa mandaattia, jotta hänellä olisi neuvotteluvoimaa keskusteluissa EU:n kanssa.

EU on suhtautunut hyvin varauksella sopimuksen avaamiseen. Juuri ennen äänestystä Ranskan presidentti Emmanuel Macron kommentoi julkisuudessa, että sopimus ei ole avattavissa.

Hätäjärjestely eli backstop oli isoimpia perusteluita sille, että EU:n ja Britannian neuvottelema erosopimus tyrmättiin Britannian parlamentissa kaksi viikkoa sitten. Sopimus hylättiin niin hallituspuolue konservatiivien kuin opposition äänin.

–  Meillä on mahdollisuus näyttää EU:lle mitä tarvitaan, jotta sopimus menee läpi tässä talossa, May patisti ennen äänestystä.

Uutista päivitetty 22.55.

Lue myös:

    Uusimmat