Enää 52 päivää brexitiin – Theresa May matkustaa Pohjois-Irlantiin selittämään tilannetta parhain päin

Brexitin hintalappu - ketä kirpaisee? 6:27
Brexitillä on hintalappunsa – ketä Ison-Britannian EU-ero kirpaisee?

Britannian pääministeri Theresa May matkustaa tänään Pohjois-Irlantiin selvittämään brexit-tilannetta alueen asukkaille. Mayn odotetaan vakuuttavan talouselämän edustajille, että EU-erosta on mahdollista saada aikaan brittiparlamentin tukema sopimus, jolla vältetään kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille.

Mayn pohjoisirlantilaiset hallituskumppanit vastustavat erosopimukseen kirjattua hätäjärjestelyä, joka pitäisi alueen muuta Britanniaa läheisemmässä suhteessa EU:hun neuvotteluratkaisua odotettaessa.

Britannian parlamentti torjui backstopiksi kutsutun hätäjärjestelyn viime viikon äänestyksessä. May on luvannut korvata järjestelyn jollain muulla ratkaisulla. EU on kuitenkin torjunut neuvottelut erosopimukseen sisältyvän backstopin poistamisesta.

Pohjois-Irlannin entinen pääministeri ja rauhannobelisti David Trimble on puolestaan kertonut harkitsevansa Britannian hallituksen haastamista oikeuteen brexitin vuoksi. Trimblen mukaan Britannia on rikkonut sitoumuksensa, jotka se antoi niin kutsutun pitkänperjantain rauhansopimuksen yhteydessä vuonna 1998.

Rauhansopimus päätti Pohjois-Irlannin pitkään jatkuneet väkivaltaisuudet tasavaltalaisten (katolilaisten) ja unionistien (protestanttien) välillä. Näkyvän rajan poistumista Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliltä on pidetty tärkeänä takeena rauhan säilymiselle.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat