"En usko, että olet rasisti, mutta..." – demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaavat haastoivat ennakkosuosikki Bidenia aggressiivisesti

Kamala Harris ja Joe Biden ottivat yhteen 2:59
Joe Biden joutui puolustuskannalle, kun demokraatit ottivat yhteen tv-kameroiden edessä.

Biden joutui puolustuskannalle, kun demokraatit ottivat yhteen tv-kameroiden edessä.

Yhdysvalloissa entinen varapresidentti Joe Biden joutui tv-kameroiden edessä jatkuvasti puolustuskannalle, kun väittelykumppanit haastoivat aggressiivisesti demokraattien presidentinvaalikampanjoinnin vahvaa ennakkosuosikkia.

Presidenttiehdokkuutta tavoittelevat ottivat yhteen televisiotenttien toisessa osassa varhain perjantaina Suomen aikaa.

Huomion show'ssa vei dramaattisimmin kalifornialainen senaattori Kamala Harris, joka syytti Bidenia kaveeraamisesta rotuerottelua kannattaneiden senaattorien kanssa.

Harris jatkoi hyökkäystään ja sanoi Bidenin vastustaneen 1970-luvulla politiikkaa, jolla mustia oppilaita kuljetettiin koulubusseilla valkoisten asuttamien alueiden kouluihin.

Harris sanoi hyötyneensä itse lapsena kyseisestä politiikasta.

– En usko, että olet rasisti --, mutta... Harris aloitti hyökkäyksensä.

Biden sanoi Harrisin ymmärtäneen hänet ja hänen ajamansa politiikan väärin. Biden kertoi pyrkivänsä vain luomaan toimivat suhteet eri tahojen kanssa näkemyksistä riippumatta.

– En ole kehunut rasisteja, hän puolustautui.

Aiemminkin presidentiksi pyrkinyt Biden on kokenut väittelijä. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan päässyt erityisen vahvaan vireeseen vaan tyytyi lopettamaan puolustuspuheensa oma-aloitteisesti kesken lauseen havaittuaan, että hänelle annettu aika oli kulunut umpeen.

– Aikani on käytetty, olen pahoillani, hän sanoi.

"Trump on asettanut meidät hirveään tilanteeseen"

Biden yritti itse suunnata huomiota Valkoiseen taloon ja haastoi väittelykumppaniensa sijaan suoraan presidentti Donald Trumpia, jota hän arvosteli muun muassa eriarvoisuutta lisäävästä politiikasta.

– Trump on asettanut meidät hirveään tilanteeseen. Meillä on valtavat tuloerot, Biden sanoi heti tentin alkuun.

Trumpin haastajaksi haluavia on niin paljon, että demokraattien väittely on jaettu kahteen osaan, joista edellinen järjestettiin eilen. Molemmissa väittelyissä on kymmenen ehdokasta.

Televisioväittely oli ehdokkaille ensimmäinen tilaisuus esiintyä koko kansalle. Tuntemattomille kandidaateille se tarjosi tärkeän tilaisuuden lyödä itseään läpi suuren yleisön tietoisuuteen.

Trumpin haastajaksi mielivillä on edessään pitkä taival. Osavaltiokohtaiset esivaalit käynnistyvät vasta helmikuussa 2020 ja saman vuoden marraskuussa presidentinvaaleihin on vielä matkaa reilusti yli vuosi.

Lue myös:

    Uusimmat