"En ole koskaan ollut sellaisessa meiningissä" – Kalervo Kummola muistaa yhä tämän 25 vuoden takaisen Leijonien Venäjä-ottelun

Tampere toimii tänä keväänä jääkiekon MM-turnauksen pääpelipaikkana toista kertaa historiassa. Kiekkovaikuttaja Kalervo Kummolan mukaan Tampereella nähdään ennennäkemättömät kisat. Kummolan mieleen on jäänyt vuoden 1997 MM-kotikisojen Venäjä-ottelu, jossa tunnelma nousi huumaavaksi. Yllä olevalta videolta näet, miten Hartwall Areenassa juhlittiin tuolloin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Viimeksi Tampere oli MM-kiekon pääisäntäkaupunkina vuonna 1965, jolloin pelattiin vasta valmistuneessa Hakametsän jäähallissa. Tällä kertaa pelipaikkana toimii joulukuussa avattu upouusi Nokia Arena.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtajan paikalta viime vuonna väistynyt Kummola on tapahtumasta arvatenkin innoissaan. Tampereen kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja kertoo MM-kiekon valtaavan kaupungin toden teolla.

– Kaupunki on suhtautunut todella vakavasti kisoihin. Kerroinkin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina, että olen ollut melkein 50 vuotta karkeloissa mukana, eikä missään kunta ole ottanut niin positiivista kantaa asioihin. Kisat tulevat näkymään Tampereella enemmän kuin missään muussa kaupungissa aiemmin, Kummola sanoo MTV Urheilulle.

Tampereella eletään todellista kiekkofanin unelmakevättä. Ensin kaupungin joukkueet Tappara ja Ilves kamppailivat mitaleista täysien katsomoiden edessä, ja tällä viikolla käynnistyy kaksiviikkoinen MM-ilotulitus. MM-kisaisännyys on kiekkokaupunkina tunnetulle Tampereelle tärkeä asia.

– Onhan tämä valtava tapahtuma. Ensin hallin valmistuminen, sitten molemmat joukkueet, Ilves ja Tappara pärjäsivät hyvin Liigassa. Se aiheutti tämän valtavan kiekkobuumin. Koko kaupunki on kiekkohuuman vallassa. Uskon että kisatunnelma tulee näkymään myös hallin ulkopuolella.

MM-tapahtuma on tärkeä myös Kummolalle henkilökohtaisesti. Kiekkovaikuttaja oli ajamassa Tampereelle uutta areenaa jo entisen Hartwall Areenan valmistumisen jälkeen 1990-luvun lopulla. Nyt pitkä prosessi vihdoin huipentuu.

– Oli monta mutkaa matkassa. Voi sanoa, että melkein 25 vuotta siihen meni. Ja tämä viimeinenkin prosessi kesti 15 vuotta, Kummola toteaa.

– Jälkeenpäin voi sanoa, että hyvä, että meni (aluksi) mönkään. Nyt meillä on seuraavan polven halli verrattuna vaikka Hartwall areenaan, vaikka sekin on hieno halli.

SM-liigan kevään huipentui Tapparan mestaruusjuhliin loppuun myydyssä areenassa. Kummola kertoo seuranneensa paikanpäälle useita pudotuspeliotteluita. Hän odottaa loppuunmyytyjen Suomen pelien tunnelman yltävän vähintään samalle tasolle.

Verrokiksi Kummola nostaa Suomi–Venäjä-ottelun MM-kotikisoista 1997. Tuolloin Suomi nousi alkulohkon päätösottelussa huimalla loppukirillä 7–4-voittoon vasta valmistuneessa Hartwall Areenassa.

– En ole koskaan ollut sellaisessa meinigissä mukana kuin sillon, kun pelattiin Venäjää vastaan, Kummola muistelee. 

– Oli niin karmea tunnelma, että toivon tietysti samaa tänne.

Pääkuvan videolta pääset Hartwall Areenan tunnelmiin Kummolan mainitsemassa ottelussa.

Lue myös:

    Uusimmat