"Emme ole paljastaneet kaikkia hylkylöytöjämme"

Sukeltaja Pasi Rytkönen on johtanut vuodesta 1992 asti Raumanmeren Hylky-Team -ryhmää, joka on löytänyt hylkyjä Pohjanlahdelta jo 30.

Rytkösen mukaan hylkyjen löytäminen vaatii paljon työtä. Arkistojen tutkitaan Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Saksassa. Tietoja haetaan lehdistä, jonka jälkeen sukelletaan kartoittamaan merenpohjaa 10 maileja.

— Viime kesänä etsimme erästä hylkyä, jonka sukellusten aikana löysimme muutamia muita. Löysimme Olgan ja Kyroksen, jotka U22 sukellusvene upotti. Näistä kuudesta upotetusta laivasta emme ole vielä löytäneet yhtä laivaa, jonka etsintöjä jatkamme tänä kesänä, toteaa Rytkönen.

Halusin löytää itse yhden hylyn

Rytkösen johtaja Raumanmeren Hylky-Team pitää suurimman osan löydöistä salassa, koska he haluavat sukeltaa niihin rauhassa.

— Pelkona on myös se, että toiset sukeltajat tyhjentävät ja tuhoavat ne, väittää Rytkönen.

— Sukeltajat ovat vielä kateellisempia kuin kalastajat saalistaan, veistelee Rytkönen.

Rytkösen mukaan on outoa, että kaikki alle 30-metriseen veteen uponneet laivat ovat rikkinäisiä. Syvissä vesissä olevat ovat usein ehjiä ja rungot kokonaisia.

Tänä kesänä Hylky-Teamin tavoitteena on nostaa pulloja konjakki- ja liköörilastissa olleesta Kyros-laivasta. Lastiruumassa on puolimetriä sedimenttiä. Tutkimuksia tehdään robotin avulla.

Pasi Rytkösen kuvaamaa videokuvaa

Hylyistä kertovaan juttusarjaan kuuluu neljä osaa. Ne julkaistaan viikonlopun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja