Emma Kimiläisen laji on hengenvaarallinen – näin hän on varautunut, jos ”siirtyy tuonpuoleiseen”

Näin Emma Kimiläinen hallitsee riskejä radalla ja sen ulkopuolella 2:41
Video: Näin Emma Kimiläinen hallitsee riskejä radalla ja sen ulkopuolella

Autourheilutähti Emma Kimiläinen saa kiksejä siitä, että auto pysyy hallinnassa. Radalla hän ei pelkää, vaikka ammatti on hengenvaarallinen.

Emma Kimiläinen on ajanut kilpaa jo pienestä pitäen isänsä innostamana. Karting-auton rattiin hän hyppäsi jo 3-vuotiaana.

Autourheilu oli perheen yhteinen harrastus. Mukana olivat kaksi vuotta vanhempi veli ja myöhemmin remmiin liittyi kahdeksan vuotta nuorempi sisko.

– Ollaan vedetty karavaanarimeiningillä ympäri Suomea, Kimiläinen kertoo MTV Vieras -ohjelmassa.

Kimiläinen harrasti lapsena muutakin, mutta noin 12-vuotiaana tuntui siltä, että ajaminen on se juttu.

– Ehkä se oli se tietty hetki, kun totesin, että tämä on se, mitä haluan tehdä niin pitkälle kuin vain pystyy.

Ajamisessa Kimiläistä vetää puoleensa moni asia. Kiehtovinta on olla yhtä alla kulkevan menopelin kanssa.

– On auto mikä tahansa tai motocrosspyörä tai moottorikelkka, niin se ajaminen itsessään ja se adrenaliini, minkä se tuo. Ja se yhteenkuuluvuudentunne sen laitteen kanssa on se, mikä tuo sen ilon. Se fiilis, että se (kulkuneuvo) on hallinnassa ja tunnet kaikki pienetkin asiat, mitä se tekee.

– Totta kai myös vauhti, mutta se ei välttämättä ole ainoa asia, koska olen kauhean tyytyväinen ja iloinen siitä, vaikka ajan päältä istuttavaa ruohonleikkuria, Kimiläinen nauraa.

Videolla Emma Kimiläinen kertoo, mistä ajamisen ilo syntyy.

Mistä ajamisen ilo syntyy, Emma Kimiläinen? 1:07

"Ainakaan perheeni ei jää pulaan"

Autourheilu on vaarallista puuhaa. Kimiläinen on sen saanut itsekin kokea.

Ensimmäisellä kaudella Formula W Seriesissa vuonna 2019 Kimiläinen kolaroi kilpakumppaninsa kanssa ja joutui kahdeksi kuukaudeksi sivuun niskavamman vuoksi.

Hän ei silti pelkää ajaa yli 250 kilometrin tuntivauhtia.

– Jos alkaa pelätä, niin sitten täytyy kyllä lopettaa. Pitää olla sellainen fiilis, että hallitset auton ja tiedät, mitä olet tekemässä.

Epävarmuus alkaa hiipiä silloin, kun autossa on vikaa. Näin on käynyt myös Kimiläiselle tämän kauden kilpailuissa, joissa auto on ollut epävakaa ja jarruissa on ollut ongelmia.

– Se tuo oman pikku mausteen siihen, kun ajat 250 km/h tiukkaan ensimmäiseen mutkaan, etkä tiedä jarruttaako se (auto) tällä kertaa hyvin vai huonosti. Se tuo epävarmuuden, joka tietenkin heti näkyy siinä ajamisessa.

Kimiläinen pyrkii hallitsemaan riskejä radalla ja sen ulkopuolella. Kilparatojen ulkopuolella se tarkoittaa taloudellista turvaa, esimerkiksi vakuutuksia ja sijoituksia.

– Tiedän, että jos minulle sattuu jotain ja menetän kykyni tehdä sitä työtä tai mitään muuta työtä, tai jopa siirryn tuonpuoleiseen, niin sitten ainakaan perheeni ei jää pulaan. Olen miettinyt sen niin pitkälle, ja se luo minulle rauhaa ajamiseen.

Katso Emma Kimiläisen koko haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat