Emeritusprofessori: Suomalaisen historiantutkimuksen ongelma on yksisilmäisyys

Historiantutkimuksen suurin ongelma"yhden totuuden kulttuurissa" 2:08

Emeritusprofessori Heikki Ylikankaan mukaan suomalaisen historiantutkimuksen ongelmakohta on "yhden totuuden kulttuurissa" pitäytyminen.

Ylikankaan tänään julkaistun Mitä on historia -kirjan mukaan totuudesta tehdyt eri tulkinnat vaikuttavat käsityksiimme myös tulevaisuudessa.  

Hänen mukaansa tilannetta kuvaa hyvin esimerkki tulkinnasta, joka tehtiin vuoden 1918 venäläisten sotapanoksesta Suomessa. 

 - Silloin tultiin siihen tulokseen, että puna-armeijalaiset ovat äärimmäisen heikkoja ja huonoja sotilaita. Yksi suomalainen aina kymmentä ryssää vastaa ja niin edespäin. Tämä käsitys vaikutti siihen, miten suhtauduttiin aluevaihtovaatimuksiin. Ei siis ole aivan yhdentekevää, mihin tulkintaan historioitsija päätyy.

Syynä tutkijoiden erilaisiin tulkintoihin Ylikangas pitää toisistaan poikkeavia avainlähteitä. 

- Kiistat eivät synny provokaatiosta tai polemiikkihakuisuudesta, vaan perustellummista uusista tutkimuksista, joissa uusi tulkinta uhkaa vanhoja tulkintoja.  

Vaikka historian tutkimuksessa syntyy kiistoja, historiasta voi myös oppia. Vanhan sanonnan mukaan historia toistaa itseään, ainakin suuremmissa kokonaisuuksissa.  

- Sodat ovat toistuneet valitettavasti. Samanlaista toistumista on ollut myös rikollisuudessa. 

Sen sijaan ainutkertaisia ja ennennäkemättömiä tapahtumia ei pystytä ennustamaan edes historian avulla.  

 - Esimerkiksi Neuvostoliiton hajoamisen aikaan oli vain vähän ihmisiä, jotka osasivat ennustaa imperiumin hajoamisen.

Lue myös:

    Uusimmat