Mainos

"Elopilla paineita aloittaa Nokian halkominen"

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on vaikeiden ratkaisujen edessä.

Taloussivusto Bloombergin sivuilla todetaan, että Nokian kurssin laskiessa, käteisvarojen huvetessa ja halpapuhelinten myynnin kärsiessä kehittyvillä markkina-alueilla on Elopin pohdittava yhä radikaalimpia toimia.

Berenberg Bank -pankin analyytikon Adnaan Ahmadin mukaan yksi mahdollinen siirto Elopille olisi myydä Nokian edullisten peruspuhelimien liiketoiminta, jonka liikevaihto romahti viime vuosineljänneksen aikana.

Noin 70 % Nokian kännykkämyynnistä tapahtuu Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Näillä alueilla ZTE:n kaltaisten kiinalaisten yritysten aiheuttama kilpailutilanne on kaiken aikaa kiristymässä.

- Miksi Nokia ei voisi koittaa myydä halpapuhelintoimintaansa ja jäädä vain älypuhelinyhtiöksi, toteaa Ahmad.

Samoilla linjoilla on myös entinen Nokia-analyytikko ja Asymco industry-research -verkkosivustoa pyörittävä Horace Dediu

- Nokia saattaa myydä halpapuhelintoimintansa kiinalaisille valmistajille, sillä Kiinassa on kyllä markkinoita. Tiedämme, että myös Microsoft on kiinnostunut tällaisesta ajatuksesta, toteaa Dediu.

Jefferies Internationalin analyytikko Lee Simpsonin mukaan Nokian älypuhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille ei olisi järkevää, koska ohjelmistoyhtiöllä on jo yhteistyökuvioiden kautta pääsy laitevalmistukseen. Simpson arvelee, että Nokia saattaakin keskittyä patenttisalkkunsa keventämiseen saadakseen rahaa, jolla yhtiö voisi ostaa aikaa organisoituakseen uudestaan.

Microsoftin tiedottaja ei ole kommentoinut Nokiaa koskevien fuusioiden mahdollisuutta.

Elopin siirrot eivät ole toistaiseksi kääntäneet suuntaa

Apple julkisti ensimmäisen iPhone-älypuhelimensa vuonna 2007. Tuosta hetkestä näihin päiviin tultaessa Nokia on menettänyt pääomastaan lähes 70 miljardia euroa.

Elop päätti reilu vuosi sitten, että Nokia laittaa hynttyyt yhteen Microsoftin ja Windows Phone -käyttöjärjestelmän kanssa. Elopin mielestä juuri kehitetystä Meego-käyttöjärjestelmästä ei ollut kilpailijaksi Googlen Androidille tai iPhonelle. Päätös hämmästytti monia, sillä juuri Meegosta oli odotettu Nokian pelastajaa.

Microsoft-yhteistyö ei ainakaan toistaiseksi ole ehtinyt kääntää Nokian laskusuhdannetta. Torstaina julkistettiin analyytikoiden arvio, jonka mukaan Nokia olisi menettänyt suurimman kännykkävalmistajan valtaistuimen korealaiselle Samsungille.

Samsungin tukena on ollut mm. Galaxy-sarjan Android-älypuhelimien saavuttama suosio. Ja lisää on tulossa: Samsungin uuden Galaxy S III -lippulaivapuhelimen julkistusta odotetaan parhaillaan vesi kielellä ympäri maailmaa.

"Nokian aika käymässä vähiin"

Elop on todennut, että Nokia saattaa asettaa joitakin laitteita ja markkinoita etusijalle toisten laitteiden kustannuksella.

Bloombergin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan Nokia saattaa pyrkiä myymään omistustaan Nokia Siemens Networksissa. Lähteen mukaan toinen myymisen kohde saattaisi olla Navteq -karttayhtiö.

Charter Equity Researchin analyytikon Edward Snyderin mukaan Nokia saattaa joutua leikkaamaan taas lisää työpaikkoja toimintansa tehostamiseksi.

Lee Simpsonin mukaan Nokialla ei ole enää paljon aikaa jäljellä ja yhtiö tarvitsee radikaaleja toimia voittaakseen takaisin markkinaosuuksia ja sijoittajien luottamuksen. Hänen mukaansa Nokia saattaisi hyötyä siirtämällä pääkonttorinsa Suomesta matalamman hintatason maahan.

Ensi torstaina on luvassa jännittäviä hetkiä, kun Nokia julkistaa vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen tulostietonsa. Tulos julkistetaan noin klo 13.00. MTV3 seuraa tulosjulkistusta tiiviisti sivuillaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.