Elon Musk lupaa täyden itseajamisen toimintojen tekevän tuloaan Teslaan elokuussa – Autopilotin turvallisuus kysymysmerkki kolarien jälkeen

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on paljastanut Twitterissä Teslan aikovan julkaista elokuussa seuraavan merkittävän ohjelmistopäivityksenä, version 9, Autopilot-ohjelmistostaan.

Muskin mukaan tähän asti Autopilot-kehitystyön resurssit ovat keskittyneet turvallisuuteen, mutta tulevan 9-version myötä Tesla alkaa ottamaan käyttöön täyden itseajamisen ominaisuuksia. Musk ei kuitenkaan tarkentanut kommentissaan, mitä ominaisuuksia tarkalleen ottaen on tulossa.

Teslan nykyinen Autopilot on käytettävissä maanteillä ja moottoriteillä. Kyse on semiautonomisesta ajojärjestelmästä, mikä tarkoittaa, että kuljettajan täytyy jatkuvasti pysyä valppaana ja valmiina ottamaan auto hallintaansa.

9-versiota Teslan Autopilotista on saatu odottaa melko pitkään, sillä edellinen merkittävä 8-versio julkaistiin jo vuonna 2016.

Tesla on tarjonnut autoihinsa lisävarusteena parannettua Autopilotia sekä valmiutta täyteen itseajamiseen. Todennäköisesti tulevassa päivityksessä on kyse näiden ominaisuuksien laajentamisesta.

Teslan Autopilotin turvallisuus on joutunut yhä kyseenalaisemmaksi viime aikoina sen oltua osatekijänä kasvavassa määrässä kolareita.

Esimerkiksi onnettomuustutkinnasta vastaavan NTSB:n raportin mukaan Teslan Autopilot kiihdytti 23. maaliskuuta Model X -auton vauhtia 114 kilometriin tunnissa sekunteja ennen törmäystä tiekaiteeseen, raportoi Bloomberg. Turmassa kuoli 38-vuotias Applella työskennellyt insinööri Walter Huang.

Tesla on aiemmin kommentoinut, että kuljettajalla olisi ollut tapauksessa yli 5 sekuntia aikaa ja 150 metriä matkaa reagoida törmäyksen välttämiseksi, mitä hän ei kuitenkaan tehnyt.

Autopilotin osalta ongelmaksi onkin yhä enemmän noussut ihmisten liian suuri luottamus sen toimintaan, vaikkei kyseessä olekaan mitenkään aukottomasti toimiva itseajava järjestelmä. Teslan tulevat, Muskin lupaamat ”täyden itseajamisen ominaisuudet” voivat tältä osin vain pahentaa tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja