Elon Musk asennutti Twitterin pääkonttorin katolle jättimäisen X-kirjaimen – San Franciscon mukaan vaarallinen kyltti oli asennettu ilman lupaa

Viestipalvelun edustajat ovat kahdesti kieltäneet rakennustarkastajalta pääsyn katsomaan kirkasta valoa naapurirakennuksiin hohkannutta kylttiä.

San Francisco lähetti viime viikonlopun aikana ainakin kahdesti kaupungin edustajan tiedustelemaan jättimäisestä kirkkaana välkkyvästä X-kirjaimesta, joka oli asennettu aiemmin Twitterinä tunnetun viestipalvelun pääkonttorin katolle. Asiasta kertovat ainakin yhdysvaltalaislehdet Washington Post ja San Francisco Chronicle.

Valtaisa kyltti on sarjassaan viimeisin tempaus, kun viestipalvelun ostanut miljardööri Elon Musk pyrkii uudelleenbrändäämään kymmenien miljardien hankintaansa.

Perjantaina asennettu X-kyltti edustaa Twitterin uutta nimeä ja logoa. Kaupungin viranomaiset antoivat samana päivänä yritykselle ilmoituksen rikkomuksesta. Kaupungin mukaan kyltti oli asennettu ilman lupaa ja sitä on kuvailtu vaaralliseksi. Kiinteistöissä esiintyvien kylttien vaihtaminen tai uuden kyltin sijoittaminen rakennuksen päälle vaatii kaupungin hyväksynnän.

Kaupungin valituksia listaavan seurannan mukaan kaupungin rakennustarkastaja oli pyrkinyt ensin perjantaina saamaan pääsyn uudelle kattokyltille, mutta viestipalvelun edustajat olivat estäneet tämän. Tarkastajan raportin mukaan edustajat olivat sen sijaan sanoneet, että rakennelma on tilapäinen valaistu kyltti, joka liittyy tapahtumaan.

Lauantaina tarkastaja oli yrittänyt uudelleen päästä kyltin luokse, mutta saapuessa "vuokralainen oli jälleen estänyt pääsyn".

Washington Postin mukaan tarkastaja oli kertonut paikan päällä palvelun edustajille, että rakennelma on joko poistettava tai sen on noudatettava kaupungin säännöstöä.

Vuokrasopimus kieltää kyltit

Lehden mukaan on epäselvää, millaisia seuraamuksia Muskin yritys voi kohdata. Kaupungin verkkosivuston mukaan rakennusrikkomuksista peritään usein maksuja, joilla pyritään ainakin korvaamaan osastolle muun muassa sen tekemistä selvityksistä koituneet kustannukset.

Washington Post on ottanut myös yhteyttä San Franciscon viranomaisiin, jotka eivät kuitenkaan heti vastanneet lehden tiedusteluihin.

Twitter oli allekirjoittanut vuonna 2011 vuokrasopimuksen, jossa erikseen kielletään ulkoiset sekä katolle sijoitetut kyltit pois lukien aiempi kyltti, jossa luki "@twitter", kertoo San Francisco Chronicle.

Kaupungin rakennustarkastusviraston edustaja on kertonut Washington Postille aiemmin, että San Francisco vaatii luvan rakennusten uusille symboleille, jotta voidaan varmistaa turvallisuus sekä johdonmukaisuus rakennuksen historiallisen luonteen kanssa.

Viestipalvelun pääkonttorin uudistus herätti hämmennystä jo maanantaina, kun yhtiö toi nosturin repimään vanhan Twitter-logon pois rakennuksesta. Nosturi häiritsi kahden kaistan liikennettä vilkkaassa risteyksessä ja poliisi sai lehden mukaan alkuiltapäivästä ilmoituksia mahdollisesta luvattomasta kadunsulkemisesta. Nosturi lähti paikalta iltapäivällä ja jätti vanhan logon poiston kesken.

"Mautonta ja ajattelematonta"

Kun uusi logo otti vihdoin paikkansa perjantaina, useat viestipalvelun käyttäjät kritisoivat kylttiä ja kuvailivat sitä mauttomaksi sekä ajattelemattomaksi lähistön asukkaat huomioon ottaen. San Francisco Chroniclen mukaan kyltti hohkasi valoaan naapuritaloihin ainakin perjantai-iltana. Lauantai-iltana se oli sen sijaan lehden mukaan pimeänä.

Musk väitti lauantaina, että monet ovat tarjonneet yhtiölle merkittäviä kannustimia, jotta se siirtäisi pääkonttorinsa pois San Franciscosta.

–  Kaupunki on noidankehässä, kun yritys toisensa jälkeen on lähtenyt tai on lähtemässä, Musk kirjoitti viestipalvelussaan.

Lehden mukaan Musk on suhtautunut kaupunkia kohtaan aiemmin halveksuen, mutta nyt miljardööri sanoi, ettei viestipalvelu jättäisi San Franciscoa.

–  San Francisco, kaunis San Francisco, vaikka muut jättävät sinut, me olemme aina ystäväsi, hän lisäsi.

Muskin väittämistä huolimatta kaupungin pääekonomistin mukaan talouslukemat antavat merkkejä hitaasta elpymisestä, eivät heikkenemisestä.

Toisten mukaan kaupunki on kuitenkin vaarassa joutua Muskin maalailemaan kierteeseen. Monet teknologiayritykset ovat viime vuosina vähentäneet toimistotilojaan San Franciscossa, vaikka vain muutama suuri on jättänyt kaupungin kokonaan.

Kiistaa maksamattomista vuokrista

San Francisco Chroniclen mukaan Musk myös pilkkasi varhain lauantaina viestipalvelunsa vuokraisäntää, kiinteistösijoitusyhtiö Shorensteinia, joka miljardöörin mukaan kutsuu koko ajan poliisit paikalle kylttimuutosten vuoksi. Yhtiön vuokrasopimuksessa lukee, että se tarvitsee vuokraisännältä luvan alkuperäisen @twitter-kylttinsä muokkaamiseen.

Shorenstein omistaa osoitteessa 1355 Market St. sijaitsevan rakennuksen yhdessä sijoituspankki JP Morgan Chasen kanssa. Vuokraisännät haastoivat viestipalvelun tammikuussa oikeuteen, koska yhtiön väitettiin jättäneen vuokria maksamatta miljoonien dollarien edestä.

Viestipalvelun asianajajat ovat toistuvasti pyytäneet pidentää määräaikaa vastata kantajan valitukseen asiassa. Määräaika umpeutui perjantaina, mutta yhtiö maksoi torstaina 20 dollarin suuruisen maksun voidakseen ehdottaa jälleen uutta pidennystä.

Lue myös:

    Uusimmat