Elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard on kuollut

Ikoninen ohjaaja menehtyi 91-vuotiaana.

Ranskalaisesta uusi aalto -suuntauksesta tunnettu elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard on kuollut tänään 91 vuoden iässä. Ohjaajan läheiset vahvistivat suru-uutisen Liberation-lehdelle.

Godard oli yksi maailman arvostetuimmista ohjaajista, joka tunnetaan klassikkoteoksistaan Breathless ja Contempt. Kyseiset elokuvat laajensivat elokuvallisia rajoja ja inspiroivat ohjaajia vuosikymmeniä 1960-luvun jälkeen.

Godardin elokuvat auttoivat käynnistämään uuden tavan elokuvaamisen käsikameratyöhön, leikkaukseen ja eksistentiaaliseen dialogiin. Hänet tunnettiin lausahduksesta "Ei ole väliä, mistä otat asioita – sillä on, minne viet ne".

Godardin suosio oli ristiriitaista, eikä hän ollut kaikkien mieleen. Kanadalainen ohjaaja Xavier Dolan jakoi palkinnon Godardin kanssa Cannesin elokuvafestivaaleilla vuonna 2014, jolloin hän muun muassa kuvaili Godardia "happamaksi vanhaksi mieheksi" ja "ei omaksi sankarikseen".

Godard syntyi varakkaaseen ranskalais-sveitsiläiseen perheeseen 3. joulukuuta 1930 Pariisissa. Hänen isänsä oli lääkäri ja äiti sveitsiläisen miehen tytär, joka perusti maineikkaan investointipankki Banque Paribasin.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat