Elokuvan esihistoria esillä Helsingissä

Helsingissä, Kulttuurien museossa avataan tänään näyttely, joka esittelee elävän kuvan esihistoriaa. Esillä on esimerkiksi taikalyhtyjä, kuvarumpuja ja tirkistysluukkuja.
- Nimenomaan taikalyhdyt ja tirkistysluukut olivat markkinoiden ja torien kulttuuria. On sanottu, että se oli kulkeva media. Esittäjät tulivat kyliin ja kaupunkeihin, ja toivat uutisia ja huhuja, näyttivät kuvia paikoista, joihin ihmiset tuolloin hyvin harvoin pääsivät. Ilmiö vastaa nykyistä iltauutisten katsomista: siihen aikaan nämä täyttivät saman tehtävän ihmisille, arvelee mediatutkija Erkki Huhtamo.

Muinaiset elävät kuvat ja niiden esittämiseen liittyvä tekniikka kytkeytyvät myös nykyajan kuvallisiin ilmiöihin. Monet esineistä ennakoivat elokuvan, television ja interaktiivisen median tuloa.
-Nämä elävän kuvan varhaiset muodot kertovat hyvin paljon siitä, mitä nykypäivänä päivänä myöskin elävän kuvan kulttuurissa on tapahtumassa. Siinä on paljon kierrätystä. Eli siis yllättäviä asioita löytyy, jotka itse asiassa löydetään tämän päivän internetin arjesta. Internet on täynnä tirkistysluukkuja, vähän erilaisia kuin 1700-luvulla, mutta tirkistysluukkuja kuitenkin

"Fantasmagoria, aikamatka elävään kuvaan" -näyttely pohjaa mediatutkija, professori Erkki Huhtamon yksityiskokoelmaan, joka on nyt esillä ensimmäistä kertaa. Pääosa esineistä on 1800-luvulta. Näyttely on Erkki Huhtamon suunnittelema, Kulttuurien museon ja Suomen elokuva-arkiston yhteishanke.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat