Elokuvajakeluun ehdotetaan lisätukea

Elokuvasäätiö esittää 3.5 mmk:n lisäyksiä elokuvan jakelun tukeen. Säätiö ehdottaa tukea varsinkin pienille elokuvateattereille, jotta nykyisen kokoinen elokuvateatteriverkosto säilyisi. Elokuva-alan suurimmaksi tulevaisuuden haasteeksi koetaan digitaalitekniikkaan siirtyminen. Suomen Elokuvasäätiö luovutti tänään elokuvan levitys- ja esitystoiminnan toimenpideohjelman 2001-2005 kulttuuriministeri Suvi Lindénille.

Muistiossa todetaan, että elokuvasäätiön varoja esitys- ja levitystoiminnan tukemiseen pitäisi kasvattaa lähimmän viiden vuoden aikana 3 mmk:lla ja että alan tutkimus- ja koulutustoiminnan kehittämiseen pitäisi uutena määrärahana suunnata 0.5 mmk. Tänä vuonna Elokuvasäätiö tukee elokuvien maahantuontia, levittämistä ja esittämistä eri muodoissaan 4.8 mmk:lla joten toteutuessaan esitykset nostaisivat tuen määrän 8.3 mmk:aan vuonna 2005. Elokuvasäätiön kokonaisbudjetti on tänä vuonna n. 70 mmk, josta pitkien elokuvien tuotantotuen osuus on n. 38 mmk.

Digitaalisuus haaste myös elokuva-alalle



Muistiossa perustellaan esitystä sillä, että elokuvan levittäminen ja esittäminen ovat suurten muutosten edessä maailmanlaajuisesti ja myös Suomessa. Tekninen kehitys, elokuvan levittämisen ja esittämisen digitalisoituminen, ja toisaalta yhteiskunnalliset muutokset, ennen muuta kasvava muuttoliike, asettavat koko alan aivan uuden tilanteen eteen meillä jo lähitulevaisuudessa. Elokuvien maahantuonti ja esittäminen ovat pääasiassa kansainvälistä liiketoimintaa mutta tällä toiminnalla ja erityisesti kotimaisella elokuvalla on myös vahva kulttuurinen sisältö ja merkitys. Liiketaloudellisiin ehtoihin perustuva elokuvan levittäminen ja esittäminen ei aina käytännössä riitä: on tilanteita, alueita ja tapauksia, joissa tarvitaan yhteiskunnan kulttuuri-, elinkeino- tai aluepoliittisia tukitoimia.

Toimenpideohjelmassa todetaan, että lähivuosien merkittävimpinä muutostekijöitä on elokuvan levittämisen ja

DVD

esittämisen digitaalistuminen. Muistiossa arvioidaan elokuvan jakelun tapahtuvan digitaalisesti myös elokuvateatteriympäristössä lähimmän kymmenen vuoden aikana. Elokuvan jakeluteitä saattavat kasvavassa määrin olla myös Internet-pohjaiset menetelmät ja video-on-demand-tyyppiset ratkaisut laajakaistaverkon kautta. Digitaalistumisen seuranta ja toimenpide-esitysten valmistelu organisoidaan säätiössä laajapohjaisena neuvottelukuntana siten, että asiantuntevaa tietoa ja taitoa hankitaan myös IT-sektorilta elokuva-alan perinteisten toimijoiden lisäksi.

Teattereiden digitalisoiminen maksaa yli 100 mmk

Muistiossa todetaan, että elokuvateatterin konsepti saattaa muuttua ja monipuolistua tulevaisuudessa. Teknisesti on mahdollista laajentaa ohjelmistotarjontaa esimerkiksi reaaliaikaisten taide- tai viihdetapahtumien esittämiseen eri puolilta maailmaa. Toisaalta ohjelmassa todetaan, että elokuvan tai muun ohjelmiston lähettäminen on tekniikasta riippumatta edelleen esitysoikeuksien haltijan, jakelijan ja esittäjän välistä liiketoimintaa.

Elokuvateattereille digitaalitekniikkaan siirtyminen aiheuttaa suuria kustannuksia. Toimenpideohjelmassa arvioidaan, että tämänhetkisen hintatason mukaan laajasti toteutettuna maan elokuvateatterikannan digitalisoiminen maksaisi yli 100 mmk. Vaikka kustannustaso maailmanlaajuisen muutoksen käynnistyttyä laskeneekin selvästi, on uusia rahoitusmalleja aktiivisesti etsittävä myös uusilta suunnilta, joita medioiden ja sisältöjen konvengenssi läheisesti koskee eli lähinnä IT-alalta.

Tukea varsinkin pienille elokuvateattereille

Toimenpideohjelmaan on kirjattu selkeä laadullinen tukipolitiikan muutos. Tähän saakka pienten ja keskisuurten paikkakuntien elokuvateatterit ovat saaneet Elokuvasäätiön suoraa tukea vain kunnostus- ja laitehankintoihinsa ja epäsuoraa tukea menestyselokuvien lisäkopiojärjestelmän ja alueellisen esitystuen kautta. Nyt tavoitteeksi asetetaan elokuvateattereiden toiminnallisin perustein jaettava tuki. Uusi tukimuoto on entistä mallia astetta aktiivisempi ja palkitsevampi. Se korvaa alueellisen esitystuen jatkossa. Toimintatuen tarkoitus on pyrkiä takaamaan terveen ja jatkuvan toiminnan edellytykset myös pienemmillä paikkakunnilla, mutta mahdollisuuksien mukaan sitä voitaisiin myöntää myös suurempien paikkakuntien tai kaupunkien teattereille tarjonnan monipuolisuuden edistämiseksi. Näin ollen myös art-house -teatterit saattaisivat päästä tuen piiriin.

Toimenpideohjelmassa asetetaan tavoitteeksi lisätä kuntien ja paikallisten elokuvateattereiden yhteistyötä uuden tukijärjestelmän myötä. Parhaillaan Elokuvasäätiö neuvottelee Suomen kuntaliiton kanssa yhteisestä projektista. Mallissa Elokuvasäätiö ja kunta sitoutuisivat yhteisesti projektissa mukana olevien teattereiden toiminnan tukemiseen osallistumalla sen toiminnan kehittämiseen sisällöllisesti, koulutuksellisesti, taloudellisesti tai muilla keinoin. Projekti on tarkoitus panna toimeen vuosina 2002-2005.

Panostusta koulutukseen ja tutkimukseen

Toimenpideohjelman uusi linjaus on Elokuvasäätiön tavoite saada varoja myös elokuvan jakelua koskevan tutkimuksen ja koulutuksen kehittämiseen. Työryhmä arvioi, että tällä hetkellä esimerkiksi elokuvan ja yleisön suhdetta koskevaa ajankohtaista tutkimustietoa on meillä liian vähän. Toimenpideohjelmassa korostetaan myös alan yritys- ja liiketoimintavalmiuksien parantamiseen tähtäävää koulutusta. Koulutuksen ja tutkimuksen rahoitukseen esitetään 0.5 mmk:n määrärahaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat