Elokapinan taustayhdistys kiistää rikokset – syyttää poliisia tarkoitushakuisuudesta

9:00
Video: Miksi poliisi liioitteli Elokapinan turvallisuusuhkaa? Näin filosofi ja oikeustieteilijä arvioivat

Ilmastoliike Elokapinan taustayhdistys Elonvaalijat ry kiistää syyllistyneensä rahankeräysrikokseen ja aikoo valittaa hovioikeuteen käräjäoikeuden määräämästä takavarikosta.

Helsingin käräjäoikeus määräsi 12. lokakuuta Elonvaalijoiden omaisuutta takavarikkoon 20 000 euron edestä.

Poliisi epäilee Elonvaalijat ry:tä kahdesta rahankeräysrikoksesta.

Vakuustakavarikko on turvaamistoimenpide, joka tehdään mahdollisen tulevan tuomion varalta. Käräjäoikeuden päätöksen perusteet ovat toistaiseksi salaiset.

Elonvaalijat on rikosepäiyistä toista mieltä.

– Järjestetyistä kahdesta pienkeräyksestä on ilmoitettu poliisille lain vaatimalla tavalla, ja ne on kumpikin keskeytetty ennen lainmukaisen enimmäissumman (10 000€) täyttymistä. Elonvaalijat ei missään tilanteissa suoraan tue kansalaistottelemattomuutta rahallisesti, eikä esimerkiksi maksa mielenosoittajien sakkoja, Elonvaalijat toteaa tiedotteessaan.

Yhdistyksen mukaan rahoilla on kustannettu Elokapinan tekemiä hankintoja sen järjestämien kesä- ja syyskampanjoiden yhteydessä.

Elonvaalijat pitää poliisin toimintaa tarkoitushakuisena.

– Saimme tiedon meihin kohdistuvasta rikosepäilystä ensimmäisen kerran median kautta keskiviikkona 29.9., samana päivänä kun Syyskapina alkoi. Lisäksi poliisin vaatima 20 000 euron vakuustakavarikko pantiin toimeen keskiviikkona 6.10., juuri Syyskapinan päättymisen jälkeen, eli silloin kun olisimme alkaneet korvaamaan Syyskapinasta aiheutuneita kuluja Elokapinalle, toteaa yhdistyksen varapuheenjohtaja Lauri Kangassalo.

– Nämä seikat huomioon ottaen meidän on vaikea välttyä ajatukselta, että poliisi on tarkoitushakuisesti pyrkinyt käyttämään meihin kohdistuvaa rikostutkintaa keinona vaikuttaa Elokapinan toimintaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja