Elisabet linjasi brittihovin mustat lampaat pois parvekkeelta: Harry ja Andrew eivät saa vilkuttaa kansalle

Kuningatar Elisabet linjasi brittihovin mustat lampaat pois platinajuhlansa parvekkeelta.

Brittihovia viime aikoina vavisuttaneiden tapahtumien jälkimainingit näkyvät kuningatar Elisabetin platinajuhlien keskeisimpiin kuuluvassa tapahtumassa ensi kuussa.

Prinssi Harrya perheineen ja prinssi Andrew'ta ei nähdä Buckinghamin palatsin parvekkeella tervehtimässä kansanjoukkoja, kun ilmavoimat tekee perinteisen näyttävän ylilentonsa Lontoon yllä.

Elisabet, 96, on hovin lähteiden mukaan linjannut, että parvekkeelle tulevat vain sellaiset kuninkaalliset, jotka ottavat osaa virallisiin tehtäviin.

Harry ja hänen vaimonsa Meghan vetäytyivät taannoin kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja muuttivat Yhdysvaltoihin. Andrew puolestaan joutui luopumaan sotilasarvoistaan ja kuninkaallisista tehtävistään seksuaalirikossyytösten aiheuttaman kohun vuoksi, vaikka asia sovittiinkin ilman oikeudenkäyntiä.

Harry ja Meghan matkustavat toki Britanniaan. On mahdollista, että he, samoin kuin Andrew, osallistuvat joihinkin muihin platinajuhlan tapahtumiin.

Kuningattaren omakin osallistuminen moniin juhlatapahtumiin on vielä kysymysmerkki, sillä monarkin liikkuminen on käynyt työlääksi. Hovin mukaan kuningatar aikoo osallistua osaan lukuisista tapahtumista.

Camillasta kuningatarpuoliso?

Platinajuhlan keskeisiä tapahtumia juhlitaan kesäkuun alkupäivinä, jolloin briteillä on neljän päivän kansallinen vapaa.

Platinajuhlaa vietetään, koska Elisabet on ollut vallassa historialliset 70 vuotta. Tarkalleen aika tuli täyteen helmikuun kuudentena päivänä.

Elisabet ilmaisi jo ennen juhlavuotensa alkamista toivovansa, että hänen poikansa prinssi Charlesin vaimo, herttuatar Camilla saisi tulevaisuudessa kuningatarpuolison arvonimen. Kuningatar ilmaisi toiveensa kansalle suunnatussa kirjallisessa viestissä.

Yleinen odotus oli ollut, että Camillan, 74, arvonimi Charlesin, 73, noustessa valtaan olisi prinsessapuoliso eikä kuningatarpuoliso.

Viesti osoitti kuningattaren jo suunnittelevan valtakuntansa tulevaisuutta kuolemansa jälkeen. Hän myös pitää Camillaa suuressa arvossa. Joulukuussa hän nimitti tämän lastensa puolisoista ainoana arvostettuun sukkanauharitarikuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat