Elintarvikkeiden hinnat lähtevät ensi vuonna nousuun – "Vaikuttaa erityisesti eläkeläistalouksiin"

Miltä näyttää talouden vuosi 2019? 13:50
Katso videolta koko Huomenta Suomen keskustelu: Miten Suomen taloustilanne vaikuttaa ihmisen arkeen?

Tavallisen kansalaisen vinkkelistä ensi vuonna Suomen talouden muutokset näyttäytyvät muun muassa elintarvikkeiden hintojen nousuna.

Euroopassa palkat ja tuotantopanosten hinnat ovat nousseet, ja tämä vyöryy pikkuhiljaa tuotteiden hintoihin. Ensi vuonna inflaatio nousee Suomessa, mikä tarkoittaa ainakin kaupassa käynnin kallistuvan.

– Elintarvikkeiden hintataso lähtee nyt nousemaan. Se vaikuttaa erityisesti eläkeläistalouksiin, joiden ostokorista sillä on aika iso osuus. Monta vuotta elintarvikkeiden hinnat eivät nousseet, ja se piti inflaatiota kurissa, kertoo POP Pankin johtaja Timo Hulkko.

Paljon poliittisia riskejä 

Hulkon mukaan Suomessa talouskasvu on nopeampaa kuin Euroopassa keskimäärin, mikä tukee myös mukavasti työllisyyden kasvua.

Epävarmuustekijöitä Suomenkin taloudelle tulee kuitenkin muun maailman liikehdinnästä.

– Meillä on aika paljon poliittisia riskejä, kuten Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota, jossa on eskaloitumisen riski. Euroopassa on brexit-tilanne, joka luo epävarmuutta, eivätkä yritykset uskalla tehdä investointeja. Euroalueella vaikuttavat myös Italian ja Ranskan poliittiset tilanteet, kertoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari.

Lue myös:

    Uusimmat