Elinkeinoelämän luottamus laski hieman, kertoo EK – varsinkin rakennusyritysten luottamus kyntää syvällä: "Tulevat viikot ovat varmasti vaikeita"

9:33
Talousdebatti: Elvyttääkö Suomi itsensä hengiltä?

Suomalaisyritysten luottamus laski hieman helmikuussa edelliskuuhun nähden, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattori.

Varsinkin rakennusyritysten osalta luottamus on vähissä: indikaattorin saldoluku laski 4 pistettä -23 pisteeseen, kun pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Luottamus laski teollisuusyrityksissä 3 pistettä -3 pisteeseen, mutta se on yhä lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on +1. Palvelualoilla luottamus ei laskenut, mutta on -4 pisteessä yhä selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa eli +12 pistettä alempana.

Vähittäiskaupassa luottamus laski kaksi pistettä -1 pisteeseen, mikä on myös pitkän aikavälin keskiarvo.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen kertoo, että helmikuun takapakki oli odotettavissa koronakriisin vuoksi.

– Tulevat viikot ovat varmasti vaikeita koronan kiihtymisen takia, mutta sitä tärkeämpää on pyrkiä katsomaan pidemmälle yli kriisin. Rokotustahdissa onnistuminen on parasta lääkettä myös talouteen, Pakarinen sanoo tiedotteessa.

Pakarinen muistuttaa, että erot toimialojen ja yritysten välillä ovat yhä suuria. Niistä palautuminen voi kuitenkin olla nopeaa, kun kevät etenee ja tauti toivottavasti helpottaa.

– Rakentamisessa luottamus jatkoi rapautumistaan, vaikka asuntokauppa käy ennätystahtia. Teollisuudessa ja vähittäiskaupassa otettiin muutama taka-askel, mutta onneksi palvelualoilla luottamus piti pintansa edelliskuun tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja