Mainos

Elämäntapaliftari liftaa Suomen kaupungit aakkosjärjestyksessä

Yli 30 vuotta liftaamista harrastanut 46-vuotias Johannes sai jonkin aikaa sitten erikoisen idean. Hän päätti ryhtyä liftaamaan Suomen kaupunkeja aakkosjärjestyksessä.

- Selailin karttoja, ja laskin, että kuinka paljon sitä pitää liftata, mikäli aikoo käydä kaikki kaupungit. Suomessa on yhteensä 108 kaupunkia ja laskujeni mukaan siitä tulee 33 000 kilometriä, kertoo Johannes.

Elämäntapaliftari aloitti urakkansa muutama viikko sitten Akaalta, mistä hän liftasi Alajärvelle ja siitä Alavudelle. Tällä hetkellä Johannes on h-kirjaimen kohdalla.

- Hamina on nyt nähty, seuraavana kohteena on Hanko.

Minkäänlaista stressiä Johannes ei aio ottaa haasteellisesta tempauksestaan.

- Kyse ei ole minkäänlaisesta pakkomielteestä, että minun olisi päästävä listan loppuun saakka. Liftaan niin pitkälle kuin into riittää, ja sitten kun into loppuu, niin lopetan.

Entä mikä saa miehen lähtemään näinkin kummalliseen tempaukseen? Johanneksen mukaan taustalla eivät ole taloudelliset syyt - mies omistaa nimittäin myös oman auton.

- Tien reunalla seistessään ja kyytiä odotellessa sitä tuntee jonkinlaista vapautta. Siinä on aikaa omille ajatuksille - kutsuisin sitä melkeinpä terapeuttiseksi kokemukseksi. Uusien ja erilaisten ihmisten kohtaaminen on tietenkin myös antoisaa, kuvailee Johannes.

Rekkakuskeilta saa nykyään harvoin kyydin

Nykyisin Johannes liftailee pääosin yksin. Yksi syy tähän on miehen sanojen mukaan se, että silloin ei tarvitse olla vastuussa kenestäkään muusta kuin itsestään.

- Joskus aikoinaan liftasin tyttöystäväni kanssa ja meillä kävi aika ikävä tilanne. Kuski otti esiin veitsen ja sanoi, että tyttö voi jäädä autoon ja minun pitäisi hypätä ulos. Tilanteesta selvittiin onneksi säikähdyksellä, kertoo Johannes.

Pääosin kyytiin ottajat ovat olleet Johanneksen mukaan mukavia ihmisiä laidasta laitaan.

- On perheitä ja yksin autoilevia. Rekkakuskeilta tosin saa kyytejä nykyään enää vain harvoin. He ottivat liftareita kyytiin vielä 80-luvulla, mutta nykyään suuret kuljetusyhtiöt ovat kieltäneet kuskeiltaan liftareiden poimimisen teiltä.

Johannes ei suosittele liftaamista välttämättä ihan nuorille ihmisille. Hän muistuttaa, että liftaamisessa vaaditaan hyviä sosiaalisia taitoja.

- Pitää lukea kuski ja päätellä, että haluaako hän juttuseuraa vai ei. Lisäksi matka voi kestää kymmenen minuuttia tai jopa useita tunteja. Siinä vaaditaan jonkinlaista sosiaalisuutta. Toisaalta juuri uusien ihmisten tapaaminen on se syy, miksi tätä on niin hauska harrastaa, pohtii elämäntapaliftari.

(Haastateltavan nimi on muutettu.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.