Liftaus on mainettaan parempi liikkumismuoto - urbaanilegendoista huolimatta

Kesällä julkista liikennettä vähennetään, rahaa on palanut jo muihin menoihin, helteinen keli houkuttaa ulkoilemaan, kaverit lähtivät jo festareille...liftaaminen käy varmasti monen mielessä, mutta ani harva ryhtyy kuitenkaan tuumasta toimeen.

Moni muistelee menneiden vuosien liftauskokemuksia, joista suurin osa on vuosien saatossa hioutunut kultaisiksi muistoiksi nuoruudesta.

– Olen liftannut serkun kanssa 1982 vuonna ja kokemus oli hyvä, sillä tutustuin sillä tavoin aviomieheeni, kertoo Sari MTV3 Uutisten Facebook-ryhmässä.

– Siitä on kyllä jo jonkin aikaa (1992-94), enkä välttämättä enää lähtisi, mutta omat kokemukseni ovat pelkästään positiivisia. Tutulla reitillä oli helppo hakeutua sellaiseen paikkaan mäen päälle, mistä ammattikuskit poimivat kyytiin. Monelle iloiset, pulisevat tytöt taisivat olla tervetullutta juttuseuraa. Ja silmäniloa, kertoo Tiina.

– Seitkytluvulla liftasin useinkin 30km matkan kaupunkiin ja joskus kun koulu loppu aikasi ja kuljetukseen oli aikaa, niin liftasin kotiin.Hyvin sai kyytiä ja ei ollut ongelmia, muistelee Jussi.

Suomessa liftaavat pääosin ulkomaalaiset reppureissaajat

Poliisi vahvistaa muun muassa Facebook-ryhmäläisten viesteistä paistavan ilmiön - liftaaminen oli yleistä vielä vuosikymmen sitten, mutta nykyään tien laidalla heitä näkyy harvemmin.

– Kyllä liftaaminen Suomessa on entistä vähäisempää vuosi vuodelta. Nykyään meidän vähät liftarit näkyvät liikenteessä näin kesäisin, harvemmin muina vuodenaikoina, kertoo Liikkuvan poliisin tiedottaja Jussi Pohjonen.

– Siihen on varmasti monia syitä, miksi enää ei liftata niin usein. Yksi suurimmista on varmasti yleinen elintason nousu, eli ihmisillä on useampiakin autoja, eli kyydit järjestyvät muullakin tavalla. Esimerkiksi yksi entisaikojen suuri ryhmä, varusmiehet, ovat lähes poistuneet kokonaan liftareista.

Pohjosen mukaan liftaaminen liittyy nykyään pitkälti festareihin ja muihin kesätapahtumiin. Leiripaikalta tekee mieli kauppaan ja takaisin. Sen sijaan matkaliftareita on tänä päivänä vähän.

– Esimerkiksi 70-luvulla oli yleistä laskea vaikkapa Keski-Euroopan matka täysin liftauksen varaan, tänä päivänä niin tekee tuskin kukaan.

Poliisi on huomannut, että moni Suomessa kyytiä odottava vaikuttaa ulkomaalaiselta.

– Esimerkiksi Helsingissä Lahdentien päässä näkee liftareita, joista voi tavaroiden ja ulkonäön perusteella päätellä heidän olevan ulkomaalaisia. Ehkäpä liftauskulttuuri elää vielä Keski-Euroopassa, Pohjonen arvelee.

Liftauksesta liikkuu paljon legendoja

Pohjonen ei usko, että syynä liftauksen vähenemiseen Suomessa on turvattomuuden tunteen lisääntyminen.

– Mystiset liftareiden katoamiset ja pahoinpitelyt sekä nuoria tyttöjä vaanivat pedofiilikuskit ovat pitkälti urbaanilegendoja ja dekkarimaailman juttuja ja hyvä niin. Tyypillinen liftaamiseen liittyvä tilanne poliisin kannalta on se, että niitä liftareita häädetään moottoriteiltä tai muilta liftaamiseen sopimattomilta paikoilta.

Pohjosen mukaan liftaaminen on tilastojen mukaan suurempi riski kyytiin ottajalle kuin liftarille.

– Katselin juuri rikosilmoitustilastoja, ja viimeisen puolentoista vuoden aikana ei löytynyt yhtään väkivalta- tai siveysrikosta hakusanalla liftari tai liftaaminen. Sen sijaan omaisuusrikoksia oli kirjattu jonkin verran, eli liftareiden joukossa voi olla epämääräisempääkin väkeä, joka nappaa lompakon tai kännykän tilaisuuden tullen.

Terve järki kannattaa pitää päässä

Aika ajoin poliisille tulee ilmoituksia aggressiivisista liftareista, mutta usein kyse on kaupittelutarkoituksessa autoja pysäyttävistä porukoista.

– Tietysti tällaiset ovat omiaan nostamaan kynnystä pysähtyä tienvarteen, kun ei voi tietää, mikä joukon motiivi on. On vain helpompaa ja turvallisempaa jatkaa matkaa.

Poliisi muistuttaa, että liftaamisen kannalta ehdottoman huonoja paikkoja ovat moottoritiet ja rampit, joissa jalankulku on kielletty. Myöskään risteyksiä ei suositella liftaamiseen, sillä yhden auton pysähtyessä voi tulla helposti peräänajoja.

– Muutenkin kannattaa pitää mielessä terve varovaisuus, kuten elämässä yleensäkin. Kannattaa katsoa, millainen se kyytiin ottaja on ja kannattaa myös pitää kotiväki tai kaverit tietoisina liikkeistään. Kännykkä on hyvä myös olla mukana ja päällä, Pohjonen muistuttaa.

– Itselläni on vankkoja kokemuksia varusmiesaikana liftaamisesta, hyvällä menestyksellä. Hyvin sain kyytejä, eikä minua kertaakaan ryöstetty, Pohjonen kuitenkin lisää.

Lue myös:

    Uusimmat