Mainos

Eläketurvakeskus: Eläkeuudistus nostaisi eläkkeitä

Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan eläkeuudistus nostaisi eläkkeitä reilut kymmenen prosenttia nykyiseen verrattuna.

Jos eläke lasketaan koko työhistorian perusteella ja viime syksyn eläkeuudistus toteutetaan, nousisivat eläkkeet reilut kymmenen prosenttia nykyiseen verrattuna. Tämä käy ilmi Eläketurvakeskuksen (ETK) laskelmista.

Selvityksen mukaan yli 70 prosentilla eläke paranisi enemmän kuin viisi prosenttia. Vajaalla viidellä prosentilla eläke taas alenisi yli viisi prosenttia nykyiseen verrattuna. Selvityksen mukaan häviäjiä ja voittajia olisi saman verran kaikissa ammattiryhmissä ja voittajia olisi kaikissa tutkituissa ammateissa enemmän kuin häviäjiä.

Eläketurvakeskuksen selvitys liittyy viime syksynä sovittuun eläkeuudistukseen. Se jätti eläkepalkan laskentatavan avoimeksi, koska siitä oli niin paljon erimielisyyttä työmarkkinajärjestöjen välillä.

ETK:n selvityksen mukaan uuden eläkemallin mukainen eläke olisi alkaessaan kymmenisen prosenttia suurempi kuin nykyjärjestelmän eläke. Eläkettä nostavat mm. eläkkeen karttuminen myös tietyiltä uusilta palkattomilta jaksoilta, työuran pidentyminen, eläkkeen kannustinkarttuman nostaminen 4,5 prosenttiin 63 vuodesta alkaen ja eläkkeen karttumisen alaikärajan pudottaminen 23 vuodesta 18 vuoteen.

Se, että eläke lasketaan koko työhistorian perusteella, kohottaisi selvityksen mukaan eläkkeitä noin kolme prosenttia. Selvityksessä tutkittiin 35 000 ihmisen työhistoria vuosilta 1971-1998. Heistä 18 000 työskenteli yksinomaan yksityisillä aloilla, 14 000 sekä yksityisaloilla että julkisella sektorilla ja 3000 yksinomaan julkisella sektorilla.

"Kustannukset pysyvät hallinnassa"

ETK:n toimitusjohtajan Jukka Rantalan mukaan eläkekustannukset pysyvät hallinnassa, vaikka eläkkeet selvityksen mukaan nousisivat.

Kustannuksia alentavat yksilöllisen varhaiseläkkeen ja työttömyyseläkkeen lakkauttaminen sekä kaivattu eläkkeelle siirtymisajan myöhentyminen.

- On muistettava, että nyt suunnitteilla olevat ja sovitut muutokset eläkkeisiin eivät koske tämän päivän tai huomisen eläkeläisiä. Uudistukset tulevat voimaan täydellä voimalla vasta vuosikymmenten kuluttua, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.