Eläkepäivät edessä? Pohdi näitä seikkoja

Kun tulee aika jäädä eläkkeelle, oletko valmis? Moni odottaa mitä mullistuksia eläke tuo tullessaan, mutta pelkkä odottelu ei välttämättä ole paras ratkaisu. Tässä seitsemän Huffingtonpostin keräämää vinkkiä eläkepäiviään suunnittelevalle!

Mieti minkälainen ihminen olet eläkkeellä

Työminäsi ei ole välttämättä se, joka haluat olla eläkkeellä ollessasi. Taidot, joilla loistit työelämässä, eivät välttämättä ole enää tarpeellisia. Eläkkeelle jääminen on mahdollisuus tehdä muutoksia, kokeilla uusia asioita ja tulla siksi ihmiseksi, joka olet aina halunnut olla.

Valmistele parisuhteesi eläköitymistä varten

Vaikka olisitte olleet yhdessä vuosikausia, on hankala ymmärtää millaista on olla kumppanin kanssa vuorokauden ympäri molempien ollessa eläkkeellä. Jos teillä ei ole omia kodin ulkopuolisia menoja, pyöritte molemmat päivästä toiseen keskenänne. Nytkin on muistettava järjestää molemmille omaa aikaa. Keskusteleminen eläkkelle jäämisestä voi auttaa (teitä) molempia varautumaan tulevaisuuteen. Avoin keskustelu on tärkeää väärinymmärrysten ja riitojen välttämiseksi.

Kohtaa eläkkeelle jäämiseen liittyvät pelkosi

Parhaassa tapauksessa sinulla on vuosia aikaa nauttia eläkeläisen elämästä, mutta saatat kohdata myös ylitsepääsemättömältä tuntuvia haasteita. Sairaus, leskeksi jääminen tai taloudelliset vaikeudet ovat aina mahdollisia. Sen sijaan, että siirtäisit syrjään huolenaiheidesi ajatteleminen, keskustele niistä ja niihin suhtautumisesta kumppanisi kanssa. Yhdessä voitte paremmin varautua kohtaamaan mahdolliset haasteet.

Pysy aktiivisena

Jos jäät eläkkeelle esimerkiksi 65-vuotiaana, saatat viettää jopa 20 vuotta eläen tätä “uutta vaihetta”. Jotta saisit kaiken irti päivistäsi, on järkevä oppia tasapainottamaan höydyllisiin askareisiin ja rentoutumiseen käytetty aika. Nyt ei ole välttämätöntä olla tehokas joka minuutti, vaan saat valita mitä asioita teet ja mitkä jätät tekemättä. Kaikelle on aikansa ja paikkansa, toimeliaisuudelle ja rauhoittumiselle, ja on jokaisen oma asia tehdä näitä itselleen sopivassa suhteessa.

Elä turvallisesti

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä paremmin tajuamme haavoittuvuutemme. Monilla pienillä asioilla kodista voi tehdä seniorille sopivan. Myös yleinen valppaus on aina hyväksi esimerkiksi katua ylitettäessä tai liikuttaessa ruuhkaisilla parkkipaikoilla. Perinteisellä maalaisjärjellä pärjää pitkälle, mutta on hyvä tiedostaa muutkin kuin fyysiset riskit. Terve skeptisyys on paikallaan, jos kuulet esimerkiksi tarjouksesta, joka on liian hyvä ollakseen totta.

Älä säästele kaikkea eläkepäiviä varten

Moni kirjoittaa pitkiä listoja asioista, joita haluaa tehdä eläkkeelle päästyään, mutta kaikkea ei kuitenkaan kannata jättää hautumaan. Joissakin asioissa ikä tai terveys voi olla hidaste tai jopa este, joten matkustele ja harrasta myös ennen eläkkeelle jäämistä.

Suunnittele testamentti

Onko sinulle tärkeää, että jätät jälkeesi jotakin? Jotkut haluavat tukea tulevia sukupolvia, tulla muistetuksi anteliaina tai välittävinä persoonina tai kenties perhekeskeisinä ihmisinä. Ala ajatella, kuinka sinä haluaisit tulla muistetuksi.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat