Mainos

Ekonomisti: Maailman suurinta taloutta ei kannata päästää alamäkeen

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi ehdotuksen maan budjetin tasapainottamiseksi viime tipassa. Sopu on hyväksyttävä vielä kongressin edustajainhuoneessa, missä republikaaneilla on enemmistö. Äänestys ehdotuksesta alkaa illalla Suomen aikaa.

MTV3:n Seitsemän Uutisissa vieraillut Danske Bankin johtava neuvonantaja Lauri Uotilan mukaan päätöksen hyväksyminen on tärkeää Yhdysvaltojen taloudelle.

– Muuten laukeaisi päälle yli kymmenen vuotta sitten sovitut veronkorotukset ja menojen leikkaukset tilanteessa, jossa talous ajautuisi alamäkeen. Maailman suurin kansantalous on sen kokoinen, että sitä ei ole syytä päästää tapahtumaan, vaan verotus on pidettävä suunnilleen ennallaan.

Yhdysvaltojen taloudelle päätös on toki tärkeä, mutta päätös merkitsee myös Euroopassa ja Suomessa. Uotila muistuttaa, että Suomi on tietyllä tavalla vientiriippuvainen maa.

– Tämä vaikuttaa maailmantalouteen suurella painolla. Yhdysvallat vaikuttaa myös Euroopan talouteen. Esimerkiksi viime vuonna Suomen vienti erityisesti Yhdysvaltoihin kasvoi reippaasti, kun se useaan muuhun maahan supistui, koska Yhdysvallat kasvoi ja Euroopan talous supistui.

Ehdotus menee läpi?

Presidentti Barack Obama kehottaa republikaanienemmistöistä kongressia hyväksymään budjettisovun. Uotilan mukaan ehdotus menee tänään vielä läpi.

– Uskon, että ehdotus hyväksytään edustajainhuoneessa. Sillä oli niin rankka ylivoima senaatissa, että ihmettelen jos poliittiset linjat olisivat niin erilaiset. Kai ne amerikkalaiset nyt sen verran viisaita ovat, etteivät jättäisi tätä ehdotusta hyväksymättä, arvioi Lauri Uotila.

Yhdysvaltojen varapresidenttiJoe Biden kehotti kuitenkin olemaan arvailematta äänestyksen lopputulosta, jonka pitäisi alkaa nyt illalla Suomen aikaa.

– On kaksi asiaa, joita ei kannata tehdä. Ei kannata ennustaa senaatin äänestystulosta ennen kuin on oikeasti äänestetty. Sillä ei ansaitse paljoakaan. Toiseksi, ei todellakaan kannata ennustaa mitä edustajainhuone äänestää. Mutta minulla hyvä fiilis.

Kiistaa budjetista ei kuitenkaan ole ratkaistu pysyvästi. Nyt leikkauksia vain lykättiin helmikuun loppuun.

– Nyt jäädään odottamaan näitä kahta kuukautta - valitettavasti. Nyt kuitenkin vältyttiin suuremmalta katastrofilta, Lauri Uotila toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.