Ekomuodin asiantuntija neuvoo: Näin tuunaat vanhoista vaatteistasi jotain aivan uutta

Omaa vaatekaappia tutkaillessa tuntuu usein siltä, ettei vanhojen ja tuttujen vaatteiden joukosta tunnu löytyvän mitään päällepantavaa. Suunnittelija Mari Himmanen antaa omat vinkkinsä siihen, kuinka tutuista vaatteista voi löytää pienillä muutoksilla aivan uusia puolia – ja vaatteet voivat saada uuden elämän.

Vaatekeräykseen, kirpputorille vai pikkusiskolle? Jokainen käy varmasti tietyin väliajoin läpi omaa vaatevarastoaan turhautuneena. Tälle tunteelle voi kuitenkin antaa pisteen, jos on valmis näkemään hieman vaivaa.

AVA haastatteli ekologiseen muotiin erikoistuneenFirst Crush -brändin vaate- ja asustesuunnittelija Mari Himmasta, joka antoi omat vinkkinsä siihen, kuinka omalle vaatekaapille voi tehdä helpon ja antoisan muodonmuutoksen pienellä vaivalla.

Uusi elämä vanhoille suosikkivaatteille

Himmasellekin tunne oman vaatekaapin tyhjyydestä ja ennen kaikkea turhautuminen oman vaatekaapin sisältöön on hyvin tuttua, vaikka hän itse työkseen vaatteita suunnitteleekin. Ammattilaisella on kuitenkin ässiä hihassaan: kun mielikuvitusta riittää, ei näiden tunteiden kanssa tarvitse sännätä vaateliikkeeseen.

Himmanen muistuttaa, että pienikin muutos omaan suosikkivaatteeseen voi antaa tälle aivan uuden elämän. Jo se, että tuttua vaatetta opettelee käyttämään aivan uudella tavalla voi viedä mukanaan kyllästymisen tunteen.

– Minä sovittelen vanhoja vaatteitani kaikkien erilaisten vaatteideni kanssa ja yritän keksiä uusia yhdistelmiä. Yritän miettiä, että miten sen vaatteen voisi pukea aivan uudella tavalla, Himmanen kertoo.

Hassutkin yhdistelmät voivat osoittautua toimiviksi, kun jotain uutta uskaltautuu kokeilemaan – ensin vaikka vain kotioloissa. Vain mielikuvitus on rajana, mitä Himmasen omiin pukeutumiskokeiluihin tulee.

– Olen itse joskus aikaisemmin saattanut pukea vaikka farkut väärinpäin, koska halusin jotain vaihtelua, kokeilunhaluinen suunnittelija muistelee opiskeluaikojaan hymyissä suin.

Käänny rohkeasti ammattilaisen puoleen

Aina pelkkien uusien asuyhdistelmien keksiminen ei kuitenkaan riitä. Himmanen vinkkaa, että pienellä työllä aloittelevakin kotiompelija voi saada toivotun muutoksen vanhoihin vaatekappaleisiin.

Kaikilla neula ja lanka eivät kuitenkaan pysy kädessä läheskään niin tottumuksella, että edes ompelukokeiluihin uskaltaisi ryhtyä. Usein omien ompelutaitojen puute tuntuukin ylitsepääsemättömältä esteeltä, mitä vanhojen vaatteiden tuunaamiseen tulee.

Himmanen kehottaakin ihmisiä ottamaan rohkeasti yhteyttä vaatealan ammattilaisiin, jos ompelutaidot eivät ole hallussa. Sen sijaan, että ompelijalla kävisi lyhentämässä verhot tai housunlahkeet, voi ammattilaisia pyytää päivittämään vanhan vaatteen nykypäivään.

– Nykyään on tosi paljon sellaisia ompeluyrityksiä, joihin voi mennä ja sanoa, että haluaisi tehdä vaatteelle jotain uutta. Ammattilaiselle voi kertoa, että pitää vaatteesta, mutta se pitäisi päivittää. Ammattilaisilla on varmasti paljon ideoita siitä, mitä vaatteelle voisi tehdä, Himmanen vinkkaa.

Suunnittelijalla itsellään on positiivisia kokemuksia siitä, kuinka pienet muutokset voivat antaa vaatteelle uuden elämän. Omasta vaatekaapista voi yllättäen löytyä se uusi lempivaate.

Lue myös:

Tykkää AVAsta Facebookissa!

AVA

Teksti: Heli Kuitunen

Lue myös:

    Uusimmat