EK:n uusi työmarkkinajohtaja ottaisi yrityksistä mallia valtionhallintoon

Valtionhallinnon pitää ottaa mallia yritysten konsernijohtamisesta. Näin ajattelee Ilkka Oksala, 49, joka aloitti hiljattain legendaarisen työmarkkinajohtaja Lasse Laatusen seuraajana Elinkeinoelämän keskusliitossa.

– On ehdottoman tärkeää, että valtiota tulosjohdetaan nykyistä reippaammin ja selkeämmin pääministerin ja valtioneuvoston kansliasta, Oksala sanoo.

EK:n ykkösasia on hänen mielestään nyt vaikuttaa siihen, että seuraava hallitus tekee vaikeat ratkaisut etupainotteisesti.

– Pyrimme vaikuttamaan kaikkiin puolueisiin tässä asiassa. Julkisten kustannusten jatkuva kasvaminen ja valtion kunnille antamien velvoitteiden lisääntyminen pitää saada yksiselitteisesti loppumaan.

Nykyinen päätöksentekojärjestelmä ei Oksalan mielestä toimi. Siis se, että maan hallitus tekee päätökset ja ministeriöiden tehtävä on toteuttaa ne.

– Miten voi olla, että kun ylin johto eli maan hallitus tekee päätöksen, niin lukuisat ihmiset keskittyvät sen jälkeen siihen, kuinka sitä päätöstä ei toteuteta. Samat ministeriöiden virkamiehet ovat luovia keksimään normeja, mutta sitten kun niitä pitäisi purkaa, ei synny ideoita ollenkaan.

Oksalan mukaan yrityksissä sellainen ei tulisi edes mieleen. Kaikki tietävät, mitä yksiköiden johtajille tapahtuisi, jos ne keksisivät syitä olla toteuttamatta johdon päätöksiä, Oksala vertaa.

Pitkä harjoitteluaika 


Apteekkariliiton toimitusjohtajana viimeiset viisi vuotta työskennellyt Oksala hyppäsi EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen esikuntaan talon ulkopuolelta. Hän ei ollut mukana spekulaatioissa Laatusen seuraajaksi.


– Arvostan Laatusta, joten en halua verrata itseäni häneen, enkä sano, mihin suuntaan hänen työtään jatkan. Toimintani sen sitten osoittaa.

Oksala on tuntenut Laatusen jo 1990-luvun alkuvuosilta, jolloin hän meni töihin eduskuntaan. Oksala on työskennellyt muun muassa kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteerinä ja peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) valtiosihteerinä sosiaali- ja terveysministeriössä.

Eteläranta 10 on puolestaan ollut hänelle tuttu ja mieluisa osoite siitä asti, kun hän vieraili EK:ta edeltäneessä Suomen työnantajain keskusliitossa ensimmäistä kertaa 22-vuotiaana oikeustieteen opiskelijana.

– Se oli niin vaikuttava vierailu, että sen ansiosta päätin erikoistua työoikeuteen. Siinä yhdistyy kaikki, mistä olen kiinnostunut, juridiikka, elävä yhteys bisnekseen ja yhteiskuntapoliittisuus.

Yhdeksännen kerroksen neuvotteluhuoneen ikkunoista näkyy Kauppatorin maailmanpyörä ja ruotsinlaivat. Oksala katsoo ulos mietteliäänä.

– Kuvittelin silloin, että voisin päästä tänne töihin heti valmistuttuani. Piti aika pitkään työharjoitella ennen kuin pääsin, hän naurahtaa.

Palkkaratkaisuneuvottelut edessä 


Vaalien jälkeen Oksala istuu hiljaiseksi kurkunleikkaajaksi luonnehditun Laatusen tilalle työmarkkinapöytään neuvottelemaan keskitetyn palkkaratkaisun jatkosta vuoden 2016 syksyyn saakka.


– Olennaista on, että työpaikat säilyvät yritysten Suomessa olevissa tuotantoyksiköissä. Tarvitaan äärimaltillinen ratkaisu, jonka yhteydessä tuloverotuksen keventäminen on perusteltua.
Oksala sanoo, että 130 euron veronkevennys kuukaudessa riittää EK:n mielestä keskituloiselle suomalaiselle. 

– Muutoin on vanhaa maailmaa, että palkkaratkaisun yhteyteen sidotaan kaikenlaisia muita ratkaisuja valtion puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat