Toyota-kolmikko starttaa iltapäivään takaa-ajoasemista, Hyundai kiinni jättipotissa – näin Viron rallin lauantaiaamu eteni

6:06
Tulosruutu 4.9.: Esapekka Lappi sai perjantain ykkös-ek:lla itseluottamusta.

Rallin MM-sarja jatkuu lähes puolen vuoden mittaiseksi venähtäneen koronatauon jälkeen kauden neljännellä osakilpailulla, Viron MM-rallilla. Tässä jutussa on käyty läpi lauantaiaamun viiden erikoiskokeen tapahtumat.

Rallin kärjessä on aamupäivän päätteeksi odotetusti Hyundain Ott Tänak, joka on ajanut kotiyleisönsä edessä tasaisen varmasti. Tänakin johto kuuden erikoiskokeen jälkeen on 6,8 sekuntia tallikaveriinsa Craig Breeniin. Kolmas Hyundai-kuljettaja Thierry Neuville on kokonaiskilpailussa kolmantena, 11,1 sekunnin päässä Tänakista.

Neuville teki aamupäivän viimeiselle erikoiskokeelle ensimmäisen pohja-aikansa oltuaan 0,7 sekuntia nopeampi kuin Kalle Rovanperä. 19-vuotias suomalainen on kokonaistilanteessa vasta kolmanneksi paras Toyota-kuljettaja rikottuaan päivän toisella ek:lla oikean takarenkaansa.

Iltapäivällä Rovanperä pääsee iskemään taas toden teolla, kun hänen autoonsa tulleet vauriot saadaan korjattua päivähuollon aikana.

Kuudentena olevan Rovanperän edellä Sébastien Ogier on neljäntenä (+15,5) ja Elfyn Evans viidentenä (+23,1). Tämän kaksikon käyrä osoitti aamupäivän kahdella viimeisellä ek:lla täysin eri suuntiin: Ogier alkoi vähitellen löytää vauhtiaan, Evans hävisi viidennellä ja kuudennella ek:lla Ogierille kaikkiaan 11,8 sekuntia.

Iltapäivällä on ohjelmassa samat erikoiskokeet kuin aamupäivällä. Ajojärjestys muuttuu MM-sarjan mukaisesta tilanteesta niin, että kärkikymmenikkö starttaa reitille käännetyssä järjestyksessä.

Ainakin Toyota-kolmikolla riittää iltapäivän pikataipaleilla kirittävää, ettei Hyundai pääse tekemään MM-taistelua ajatellen totaalista tyrmäysiskua.


EK 6, TULOKSET:
1. Thierry Neuville, Hyundai 6:05,1
2. Kalle Rovanperä, Toyota +0,7
3. Ott Tänak, Hyundai +1,7
3. Sébastien Ogier, Toyota +1,7
5. Craig Breen, Hyundai +2,1
6. Takamoto Katsuta, Toyota +4,8
7. Elfyn Evans, Toyota +7,4
8. Teemu Suninen, M-Sport +9,3
9. Esapekka Lappi, M-Sport +12,3

TILANNE 6/17 EK:N JÄLKEEN:
1. Tänak 38:26,8
2. Breen +6,8
3. Neuville +11,1
4. Ogier +15,5
5. Evans +23,1
6. Rovanperä +32,3
7. Katsuta +35,3
8. Lappi +47,1
9. Suninen +54,0


EK 5

Toyotan Sébastien Ogier ja Kalle Rovanperä katkaisivat ainakin hetkellisesti Hyundain riemumarssin, kun kaksikko nappasi kaksoisvoiton aamupäivän toiseksi viimeiseltä, rallin viidenneltä erikoiskokeelta. Ogier oli 14,76 kilometrin mittaisella pikataipaleella 0,6 sekuntia Rovanperää nopeampi.

Rovanperän vauhti oli vähintäänkin kelvollista siihen nähden, että hän ajaa kolmos-ek:n rengasrikon vuoksi vaurioituneella autolla.

– Auto tuntui erilaiselta. Ero ei ole kovin iso, mutta nopeilla osuuksilla huomaa, että pitoa on hieman normaalia vähemmän. Ei ole helppoa. Teen parhaani, Rovanperä kertasi viidennen ek:n maalissa.

Ogierin kohentunut vauhti lupaa hänen kannaltaan hyvää iltapäivää silmällä pitäen, kun ajojärjestys vaihtuu kärkikymmenikön osalta käänteiseksi. Aamun erikoiskokeilla Ogier ajaa MM-sarjan johtajan roolissa kärkiautona, ja hän on valitellut erikoiskokeesta toiseen pidon puutetta.

Tähän nähden olikin yllättävää nähdä, että Ogier pystyi yllättäen päihittämään kaikki muut.  Ek-maalissa haastatteluita tekevä Ben Constanduros kysyikin kilpailua johtavalta Hyundain Ott Tänakilta, oliko tälle käynyt jotain, kun Ogier oli yhtäkkiä nopeampi.

– Ero on 0,7 sekuntia! Mitä tarkoitat sillä, että "mitä tapahtui"? Tänak näpäytti takaisin.

Tänakin aika oikeutti viitos-ek:n kolmanteen sijaan. Hän jatkaa rallin kärjessä 6,4 sekunnin erolla tallikaveriinsa Craig Breeniin. Hyundain kolmosjohdon täydentää Thierry Neuville (+12,8).

EK 4

Kilpailu etenee ennakkokaavailujen mukaisesti Hyundain Ott Tänakin komennossa. Kotiyleisönsä edessä ajava virolainen on nykäissyt kärjessä 4,5 sekunnin kaulan tallikaveriinsa Craig Breeniin. Päivän kolmannella erikoiskokeella Tänak teki Breeniin nähden 0,1 sekunnin pohja-ajan, päivän toisensa.

Hyundain kolmoisjohdon täydentää Thierry Neuville, joka on 11,5 sekunnin päässä Tänakista, mutta Toyotan Elfyn Evans vaanii vain 0,5 sekunnin päässä Neuvillesta.

Hyundai-kolmikko hyötyi päivän kolmannella erikoiskokeella huomattavasti keskimääräistä alhaisemmasta keskinopeudesta. Tallin i20-auto pärjää Toyota Yarikselle hitaissa vauhdeissa huomattavasti paremmin kuin nopeissa vauhdeissa. Evansin ja Sébastien Ogierin menoa hidastaa myös lähtöpaikka: Ogier on reitillä ensimmäisenä, Evans toisena autona.

Kolmas Toyota-kuljettaja Kalle Rovanperä taistelee aamupäivän kolme viimeistä ek:ta läpi rikkinäisellä autolla. Rovanperä kärsi päivän toisella ek:lla rengasrikon, joka aiheutti samalla vaurioita auton oikeassa takakulmassa oleviin aerodynamiikkaelementteihin.

– En ole koskaan ajanut WRC-autolla, joka on vaurioitunut näin. Ajoin varovaisemmin kuin olisi pitänyt, Rovanperä kertasi neljännen ek:n maalissa.

Rovanperä on neljännellä ek:lla viidenneksi nopein, ja hän on neljän ek:n jälkeen rallissa 8. sijalla.

EK 3

Kalle Rovanperän haaveet menestyksestä kokivat kovan kolauksen lauantain toisella ja koko rallin kolmannella pätkällä. Kisaa aamun avauspätkän jälkeen johtanut Toyota-kuljettaja hävisi pohja-ajan tehneelle Hyundain Ott Tänakille peräti 28,9 sekuntia ja putosi kauas kärjestä.

Tv-kuvien perusteella Rovanperän oikean takarenkaan uloin kerros oli pettänyt, ja rikki repeytynyt rengas oli aiheuttanut takapyörän ympärillä oleviin aerodynamiikkaelementteihin merkittäviä vaurioita. WRC All Liven selostamossa kisaa seuraavien Becs Williamsin ja Julian Porterin mukaan Rovanperä ei kuitenkaan tehnyt ek:n varrella mitään selkeää virhettä, vaan rengas vain petti.

– Valtaosa rengasrikoista on kuljettajan aiheuttamia, kun he mokaavat. Tuo ei näytä siltä, Porter ihmetteli.

Rovanperä oli itse yhtä hämillään.

– Minulla ei ole hajuakaan, mistä se rengasrikko tuli. Emme varmasti osuneet mihinkään. Rengas pysyi vanteella, mutta aikaa kului paljon, Rovanperä sanoi DirtFish-sivuston mukaan.

Tänak oli kolmannella erikoiskokeella täysin ylivoimainen. Toiseksi nopeinta kyytiä pitänyt tallikaveri Craig Breen jäi 16,88 kilometrin mittaisella pikataipaleella peräti 5,6 sekuntia.

Hyundai-kaksikolla on myös kokonaiskilpailussa kaksoisjohto. Tänak johtaa 4,4 sekunnilla. Kärkiviisikko mahtuu yhdeksän sekunnin sisään.

EK 2

Totinen kilvanajo alkoi heti lauantaiaamuna, kun ohjelmassa oli heti koko kilpailun pisin, 20,93 kilometrin mittainen erikoiskoe.

Jo ennakkoon oli tiedossa, että mikäli kuljettajat mielivät menestyä viikonlopun kilpailussa, hereillä on oltava alusta lähtien. Tätä huomiota vain alleviivaa se, että lauantaipäivän avanneelle rallin toiselle erikoiskokeelle pohja-ajan tehnyt Toyotan Kalle Rovanperä selvitti pätkän läpi 127,3 kilometrin keskituntivauhdilla.

Rovanperä jätti toiseksi tullutta Hyundain Craig Breeniä 1,3 sekuntia. Kolmanneksi parhaan ajan tehnyt Toyotan Elfyn Evans hävisi Rovanperälle 2,1 sekuntia. Rovanperä nousi pohja-ajan myötä kokonaiskilpailun kärkeen, ja kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hän johtaa MM-rallia.

Kilpailun suurin ennakkosuosikki, kotiyleisönsä edessä kilpaileva Hyundain Ott Tänak oli ek-ajoissa neljäs hävittyään Rovanperälle 2,8 sekuntia. Tänak oli vielä viimeisessä väliajassa 0,3 sekuntia Rovanperän edellä, mutta viimeiset 3,3 kilometriä eivät menneet virolaiselta nappiin.

Viron MM-rallin ohjelma:

LAUANTAI 5.9.

KM:

KLO:

EK 7

Prangli 2

20,93

14.37

EK 8

Kanepi 2

16,88

15.18

EK 9

Otepää 2

9,30

16.08

EK 10

Mäeküla 2

14,76

17.00

EK 11

Elva 2

11,72

18.19

SUNNUNTAI 6.9.KM:KLO:

EK 12

Arula 1

6,97

7.35

EK 13

Kaagvere 1

15,46

8.09

EK 14

Kambja 1

20,04

9.08

EK 15

Arula 2

6,97

10.49

EK 16

Kaagvere 2

15,46

11.28

EK 17

Kambja 2 (Power Stage)

20,04

13.18

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja