Eikö leipominen luonnistu? Salaisilla nikseillä onnistut!

Arjan leivontanurkan lukijat jakoivat parhaat niksinsä, joita he käyttävät keittiössä touhutessaan. Mikäli ne eivät auta, kokeile kotitalousopettaja Arja Savelan vinkkejä, joilla onnistut taatusti keittiössä kuin keittiössä!

Arjan leivontanurkan kyselyssä pyydettiin kertomaan, millaisilla nikseillä lukijamme saavat leivonnaisensa onnistumaan. Suurin osa kertoo, että parhaat vinkit ovat äidiltä opittuja.

– Tavallinen kotivehnänen on bravuurini. En tee niin kuin aina neuvovat taikinan tehtäväksi, vaan laitan voin tai margariinin kattilaan ja sulatan sen ja sen jälkeen kaadan osan maidosta lämpiämään. Laitan kulhoon muut pullan aineet, myös loppu maidosta. Kun margariinimaitoseos on lämmennyt, kaadan sen myös kulhoon. Ei tarvitse pelätä että hiiva palaisi. Sitten vaan alustan taikinan nopeasti, en vaivaa puolta tuntia niinkuin useissa ohjeissa on. Litran taikinan alustan alle kymmenen minuutin. En ymmärrä sitä sitkon mainostusta. Tällä tavalla tulee ihan hyvä pulla, niin pitkot kuin pikkupullatkin. Kun lapset olivat pieniä ja kouluikäisiä, paistoin kaksi kertaa viikossa 6 pitkoa, joten se oli omien ja vieraiden lasten "välipala" siihen saakka kunnes tulimme töistä. Oli tosi kiva kun lapset olivat kotosalla, kertoo Liinumari.

– Pullaa leipoessa käytä puhtaita liinoja nostatukseen, eikä saa pitää ikkunoita auki samalla. Silloin saa ihanan muhkeita vehnäsiä, nimimerkki Liisa neuvoo.

Myös itse kehitellyt vinkit ovat lukijoiden luottotavaraa.

– Pastan silloin tällöin munkkeja. Kohotan leivinpaperin päällä. Sujattan käytetyn paperin pakastimeen, odottamaan seuraavaa leivontaa, säästyy paperia, neuvoo nimimerkki Kotileipuri.

– Pullan leivonnassa: Kananmunaan kun ripsauttaa hiukkasen suolaa, niin saa rakenteen helpommin rikki, vinkkaa nimimerkki JJ

Yhteistyössä: Myllyn paras

Kuvat: Myllyn paras

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja