Mainos

Ei vakavia tsunamituhoja Tyynellämerellä ja Amerikassa

Japanin jättijäristyksen nostama tsunami on säästänyt Tyynenmeren pikkusaaret sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan rannikot isoilta tuhoilta. Alueen maat kuitenkin evakuoivat kaiken varalta rannikkoseutujen asukkaita turvaan ja sulkivat satamia, lentokenttiä sekä öljynjalostamoita.

Ecuadorille kuuluvilla Galapagossaarilla sekä Kalifornian rannikolla hyökyaallot aiheuttivat vahinkoa rakennuksille ja aluksille. Crescent Cityssä Kaliforniassa ainakin 35 laivaa murskaantui yli kaksimetristen aaltojen voimasta, ja Santa Cruzissa viranomaiset arvioivat aaltojen vahinkojen nousevan kahteen miljoonaan dollariin.

Chile ja Peru säästyivät ilmeisesti lähes kokonaan hyökyaalloilta. Chileä koetteli vuosi sitten 8,8 richterin maanjäristys, joka nosti myös tsunamin.

Tyynellämerellä pelättiin monien saarten jäävän liki kokonaan hyökyaallon alle, mutta uhasta selvittiin säikähdyksellä, eikä tsunami ilmeisesti aiheuttanut kuolonuhreja. Esimerkiksi Marquesassaarilla odotettiin kolmimetrisiä aaltoja, mutta aallonkorkeus jäi alle metriin. Pelastustyöntekijät Papua Uusi-Guineassa kertoivat rannikkoseutujen kärsivän tulvista, mutta hyökyaaltoja ei koettu.

Japanin järistyksen synnyttämä tsunami liikkui nopeasti Tyynellämerellä, ja saavutti Yhdysvaltojen länsirannikon puolen vuorokauden kuluessa. Crescent City sijaitsee yli 11000 kilometrin päässä Japanista.

(MTV3 - STT – AFP –Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.