”Ei minulla voi olla syöpää, olen sairaanhoitaja” – 32-vuotiaan yksinhuoltajaäidin vatsakivut saivat murskaavan selityksen

5:18

Syöpädiagnoosi on saanut nuoren yksinhuoltajan ajattelemaan asioita uudelta, ikävältä kantilta. Nainen ei kuitenkaan aio antaa sairaudelle periksi vaan taistella elämästään kynsin hampain.

Länsimainen elämäntapa on yksi suolistosyöpiin vaikuttavista tekijöistä. Yllä olevalla videolla keskustellaan ravinnon ja syövän yhteydestä.

Maaliskuussa 2018 yhdysvaltalainen sairaanhoitaja Jennifer Waller, 32, hakeutui lääkärin vastaanotolle vatsakipujen vuoksi. Hän ajatteli sen johtuvan kahden työn ja yksinhuoltajuuden aiheuttamasta väsymyksestä. Syy kipuun olikin paljon vakavampi: paksusuolensyöpä.

– Olin täysin shokissa. Ei minulla voi olla syöpää, olen sairaanhoitaja, kertoo Jennifer Facebookissa julkaisemassaan videossa, josta on uutisoinut muun muassa Daily Mail.


Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Suolistosyöpiä ilmaantuu vuosi vuodelta enemmän ja se on Suomessa kolmanneksi yleisin syöpä. Vuonna 2015 Suomessa todettiin 3288 uutta suolistosyöpätapausta. Tyypillinen potilas on yli 65-vuotias.

Suolistosyövän riskitekijänä pidetään paljon punaista lihaa, eläinperäistä rasvaa ja vähän kuitujaa sisältävä ruokavalio. Myös vähäinen liikunta, tupakointi ja alkoholi lisäävät suolistosyöpäriskiä.

Suolistosyöpä on varhaisvaiheessa lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset, kuten ripuli tai ummetus, tai tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla. Kasvain vuotaa herkästi verta, minkä vuoksi uloste voi muuttua tummaksi tai veriseksi.

Suolistosyöpä tekee tavallisimmin etäpesäkkeitä maksaan, keuhkoihin ja etäimusolmukkeisiin.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Diagnoosi muutti ajatusmaailmaa 

Syöpädiagnoosi sai nuoren Jenniferin ajattelemaan asioita uudelta, ikävältä kantilta.

– Sitä alkaa ajatella asioita, joita ei ikinä haluaisi miettiä. Kuka pitää huolen lapsestani? Mitä teet? Onko minulla varaa hoitoihin? Onko minulla varaa olla pois töistä? Tarkoitan… tämä on hullua.

Jennifer alkoi syöpädiagnoosinsa jälkeen miettimään myös sitä, miten hänen olisi pitänyt olla parempi ihminen: kiltimpi sekä rakkauttaan useammin tunnustavampi.

– Sitten tajusin, etten voi kontrolloida tilannetta. Ainoa asia, jota voin kontrolloida on asenteeni. Päätin olla positiivinen kaikesta huolimatta.

"En ole valmis kuolemaan" 

Pienestä pojastaan ja tyttärestään puhuessaan Jenniferin ääni on särkyä.

– En ole valmis kuolemaan. Kuka edes ajattelee sitä 32-vuotiaana?

– Tässä kuitenkin olen. Olen 32 ja minulla on syöpä. Ainoa, mitä tiedän, on, että haluan elää. Kasvattaa lapseni ja nähdä heidän menevän collegeen ja naimisiin ja saavan lapsia.

Syövälle Jenniferillä on sananen sanottavanaan.

– Sinulla ei ole harmainta aavistusta, kuinka vahvan naisen kanssa ryhdyit pelleilemään.


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Videon tarkoitus levittää tietoisuutta 

Videollaan Jennifer haluaa muistuttaa ihmisiä pitämään huolta terveydestään säännöllisten terveystarkastuksien muodossa.

– Koska ei sitä voi ikinä tietää. Koko maailmasi voi kääntyä päälaelleen hetkessä.

Daily Mailille antamassaan haastattelussa Jennifer kertoo saaneensa videon ansiosta viestejä ihmisiltä ympäri maailman. Viestien seassa on ollut kertomuksia syövän sairastamisesta, mutta myös esimerkiksi osaamistaan tarjoavan lääkärin yhteydenotto.

Jenniferin kollegat ovat aloittaneet joukkorahoituskampanjan, jonka tarkoituksena on kerätä varoja sairaan yksinhuoltajaäidin syöpähoitoihin. Daily Mailin mukaan tähän mennessä 10 000 dollarin (noin 8600 euron) tavoitteesta on koossa 7400 dollaria (noin 6300 euroa).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja