Eeva Lehtimäen kommentti: Tänään hyräiltiin Abbaa, mutta hallitus ottaa vielä kertaalleen talvella yhteen päästövähennyksistä ja työllisyystoimista

6:35
Katso myös: Mitä budjettiriihessä päätettiin? Kansantaloustieteen professori antaa risuja työllisyystoimille

Torstaina median edessä oli pelkkiä voittajia, mutta hallitus petasi itselleen jo kaksi tulevaa kriisin paikkaa kevättalveksi, kirjoittaa MTV:n Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Jumitus, kriisiytyminen ja umpisolmun yllätyspurku. Näin voi tiivistää hallituksen ilmastopaketin viime käänteet budjettiriihessä.

Kuten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) tiivisti asian tiedotustilaisuudessa Abban uutukaisen mukaan: I Still Have Faith in You  - uskon edelleen sinuun. 

Vihreiden ja keskustan välinen ilmastovääntö ratkesi siihen, että maaliskuussa hallitus käy asiantuntijoiden kanssa läpi, ovatko nyt tehdyt päästövähennykset riittäviä. Hallituksen kunnianhimoinen tavoite on tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Muut hallituspuolueet ihmettelivät, mikä muutti vihreiden mielen aamupäivän aikana. Neuvottelut käynnistyivät tänään kireissä tunnelmissa. 

Hallitus sai kasaan 14 – 15 megatonnin päästövähennyspaketin. Se oli enemmän kuin alun perin oli tavoitteena.

Henki on enemmän kannustava kuin kurittava. Sähköautojen veroetua, kotitalousvähennyksen nostoa öljylämmityksestä luopumiseen, energiaremontteja, biokaasua.

Kiinnostavaa onkin katsoa, mitä paketissa ei ole sisällä.

Eduskunnassa kulki tänään keskustalaisia takki auki.

Torjutuksi tuli tässä vaiheessa esimerkiksi liikenteen kansallinen päästökauppa, lämmityspolttoaineiden veronkorotus, pellonraivausmaksut tai maatalouden energiaveron palautuksen poisto. Kaikki myrkkyä maakunnissa.

Vihreät kokoontuvat puoluekokoukseen viikonloppuna. Pystyykö uudelle kaudelle valittava Maria Ohisalo (vihr.) vakuuttamaan kipuilevan kenttäväen siitä, että päästövähennykset etenevät riittävän reippaasti ja uskottavasti, vaikka fossiilisten polttoaineiden käyttö ei kallistu?

Niinpä ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustajaeukko, että hallitus ottaa talvella vielä kertaalleen ilmastomatsin.

Siinä vaiheessa edessä on toimia, jotka tuntuvat myös kukkarossa ja joita on vaikeampi myydä äänestäjille. Ne koskevat silloin liikennettä, lämmitystä ja maataloutta. 

Eduskuntavaalit ovat jo 2023 ja se ei helpota päätöksiä, jos niitä joudutaan tekemään. 

SDP:ssä ja keskustassa kuitenkin uskotaan, että paketti pitää. Yritysten ilmastotoimet ja markkinat vievät päästövähennyksiä myös eteenpäin. 

Hankala työllisyysvääntö edessä helmikuussa

Tuore valtiovarainministeri Annika Saarikko ja keskusta pitivät vielä keväällä ja kesällä kovaa ääntä uusien työllisyystoimien tarpeesta. Jossain vaiheessa puheet laimenivat.

Hallituslähteiden mukaan oli realismia, ettei 110 miljoonan valtiontaloutta vahvistavista työllisyystoimista kannata vääntää syksyn budjettiriihessä.

SDP:n ja vasemmistoliiton lieka oli lyhyt, koska edessä on vaikea ja ennakoimaton työmarkkinakierros.

Palkansaajia ei haluta suututtaa puheilla työttömyysturvan heikennyksistä.

Niinpä hallitus siirsi tämän itselleen hankalan aiheen helmikuulle. Työllisyyspaketista tehdään päätökset kerralla.

Helmikuussa kolisee taas. Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja