Mainos

Eero Saarisen työt nousseet uuteen arvostukseen Yhdysvalloissa

Suomessa syntyneen arkkitehti Eero Saarisen työt ovat nousseet uuteen kunniaan Yhdysvalloissa. Saarinen teki elämäntyönsä Yhdysvalloissa, mutta hänen töitään ei arvostettu hänen elinaikaan samalla tavalla kuin nyt.

Saarisen elämäntyötä kuvaava näyttely Washingtonissa onkin saanut hyvän vastanoton ja kymmenet tuhannet katsojat ovat tutustuneet hänen töihinsä.

Eero Saarista kuvataan Yhdysvalloissa vähiten kuuluisaksi kuuluisista arkkitehdeistä. Osasyynä se, että hänen työnsä olivat monella tavalla aikaansa edellä.

Washingtonin rakennusmuseon kuraattori Martin Moeller sanoo, että Saarinen oli nuorempana hyvin kuuluisa Yhdysvalloissa.

- Hän oli Time-lehden kannessa, se on kunnia, jonka saa kokea vain harva arkkitehti mutta vuosikymmeniä sen jälkeen häntä ei tutkittu paljoakaan, osin syynä oli se että hänen työnsä poikkesivat sen ajan modernin arkkitehtuurin valtavirrasta.

Lukuisat kuuluisat amerikkalaiset rakennukset ja maamerkit ovat Saarisen luomuksia, esimerkiksi St. Louisin kaari, Dullesin lentokenttäterminaali Washington DC:n kupeessa ja TWI:n terminaali New Yorkissa. Ja nyt niitä arvostetaan aivan eri tavalla, kuin takavuosina.

- Tämä näyttely mielestäni tuo esiin sen, että Saarinen oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista arkkitehdeistä.

Moeller sanoo, että vaikka amerikkalaiset ovatkin omineet Saarisen omaksi pojakseen, hänen taustansa kyllä tunnetaan.

- Hänen suomalaisilla juurillaan on hyvin suuri vaikutus koko hänen uraansa. Monet piirteet, materiaalit ja muodot olivat peräisin siitä, mitä hän oli nähnyt Suomessa. Tietysti hänen isänsä Eliel Saarinen vaikutti hänen työhönsä, vaikka hän työskentelikin pääosin Yhdysvalloissa.

Katso lisää Kymmenen uutisista!

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.