Edustajainhuone äänestää virkasyytteiden nostosta Trumpia vastaan – presidentti lähetti kirjeen: "Puolueellinen vallankaappausyritys"

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen on määrä äänestää keskiviikkona, käydäänkö presidentti Donald Trumpia vastaan virkarikosoikeudenkäynti. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vahvisti äänestyksen toteutumisen tiistai-iltana paikallista aikaa.

–  Tänä kansamme historian hartaana hetkenä meidän on kunnioitettava valaamme tukea ja puolustaa perustuslakiamme kaikkia vihollisia vastaan, ulkomaisia ja kotimaisia, Pelosi totesi kirjeessä edustajainhuoneen demokraattikollegoilleen.

Jos edustajainhuone äänestää virkarikossyytteiden nostamisen puolesta, asia siirtyy senaatin käsittelyyn. Edustajainhuone on demokraattienemmistöinen, joten ennakkoon on arvioitu, että syytteet nostetaan ja valtakunnanoikeus alkaa.

Washington Postin tuoreen analyysin mukaan edustajainhuoneella on tarvittava määrä ääniä kasassa virkarikosoikeudenkäynnin aloittamiseen.

Senaatin enemmistö puolestaan on Trumpia tukevilla republikaaneilla, joten presidentti saanee kaikesta huolimatta jatkaa virassaan.

Kongressin oikeusvaliokunta kertoi viime viikolla virkasyytteen sisällöstä. Trumpia halutaan syyttää vallan väärinkäytöstä tämän painostaessa Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bidenia sekä kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana.

Presidentti vertasi tilannettaan noitaoikeudenkäynteihin

Edustajainhuoneen äänestyksen aattona Trump lähetti puhemies Pelosille kuusisivuisen kirjeen, jossa hän arvosteli virkarikostutkintaa ja kutsui sitä puolueelliseksi ristiretkeksi.

Kirjeessä Trump kutsui virkarikostutkintaa vallankaappausyritykseksi, joka horjuttaa amerikkalaista demokratiaa.

–  Tämä ei ole mikään muu kuin laiton, puolueellinen vallankaappausyritys, Trump kirjoitti New York Timesin mukaan.

Trump puhutteli kirjeessä Pelosia ja sanoi, että historia tulee tuomitsemaan Pelosin ankarasti.

–  Kukaan älykäs ihminen ei usko, mitä sanot, Trump kirjoitti Pelosille ja jatkoi demokraattien syyttämistä.

– Te horjutatte Amerikan demokratiaa. Te estätte oikeuden toimintaa. Te tuotte kipua ja kärsimystä tasavallallemme oman itsekkään, poliittisen ja puolueellisen voitontavoittelun takia.

Raivostunut presidentti vertasi tilannettaan kuuluisiin 1600-luvun lopun Salemin noitavainoihin ja sanoi, että hänelle on annettu vähemmän oikeuksia kuin noitaoikeudenkäynteihin joutuneille. Hän myös kirjoitti, että demokraatit maksavat hinnan ensi vuonna vaaliuurnilla, kun Yhdysvallat valitsee uutta presidenttiä.

Trump kiisti virkarikossyytteet ja sivuutti häntä vastaan kongressin kuulemisissa esitetyt todisteet.

Pelosi kutsui CNN:n mukaan kirjettä sairaaksi ja naurettavaksi. Hän myös totesi, että ei ole lukenut koko kirjettä, koska on tehnyt töitä.

–  Olen nähnyt sen (kirjeen) pääpiirteet, ja se on todella sairas, Pelosi sanoi.

CNN:n mukaan eri puolilla Yhdysvaltoja järjestettiin tiistaina paikallista aikaa virkarikossyytteitä puolustavia mielenosoituksia. Muun muassa New Yorkin Times Squarelle kokoontuneet mielenosoittajat huusivat tuttuja iskulauseita "Tältä demokratia näyttää" ja "Kukaan ei ole lain yläpuolella".

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja