Eduskunta hyväksyi syksyllä kuohuttaneen irtisanomislain

Syksyllä työmarkkinoita kuohuttanut irtisanomislaki hyväksyttiin eduskunnassa tänään. 

Laki hyväksyttiin tiistaina äänin 102 puolesta 72 vastaan. Seitsemän edustajaa äänesti tyhjää ja poissa äänestyksestä oli 18.

Hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja sinisten kaikki paikallaolleet edustajat äänestivät lain puolesta. Oppositiosta kristillisdemokraatit tukivat lakia. Myös Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen ja Liike nyt -ryhmän Hjallis Harkimo tukivat lakia.

Muut oppositiopuolueet vastustivat lakia lukuunottamatta RKP:tä, jonka edustajien enemmistö äänesti tyhjää.

Aiheutti voimakasta vastustusta syksyllä

Irtisanomislakia vastustettiin voimakkaasti syksyllä ammattiyhdistysliikkeen taholta. Vastustus aiheutti lakkoja ja työnseisauksia. Hallitus suostui lopulta työmarkkinajärjestöjen vaatimukseen lain loppuvalmistelusta kolmikantaisesti.

Alkuperäisessä esityksessä irtisanomista olisi helpotettu alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus poisti lopulta kokonaan työntekijämäärät laista.

Nykyiseen lakiin kirjataan, että yrityksen koko on otettava huomioon, kun arvioidaan henkilöperusteisen irtisanomisen perusteita.

Samalla korvauksetonta aikaa, niin sanottua karenssia lyhennetään 90:stä päivästä 60:een, kun irtisanominen on johtunut työntekijästä.

Lue myös:

    Uusimmat