Eduskunnan luottamuksen saanut Rydman jatkoi hyökkäystään – Orpo: "Kävimme vakavan keskustelun"

Rydman sai eduskunnan luottamuksen 7:20
Elinkeinoministeri Wille Rydman jatkoi Helsingin Sanomien uutisoinnin ryöpytystä eduskunnan luottamusäänestyksen jälkeen. Hänen mukaansa "valheellista" artikkelia olisi voinut kritisoida "jopa kärkkäämmin ja ankarammin".

Elinkeinoministeri Rydman nauttii hallituksen luottamusta. Pääministeri Orpon mukaan hallitus on toimintakykyinen.

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sai eduskunnan luottamuksen äänin 92–76. Tyhjää äänesti kolme. Poissa oli 28 kansanedustajaa.

Hallituspuolueiden kansanedustajista RKP:n Eva Biaudet ja kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen äänestivät tyhjää.

Median eteen äänestyksen jälkeen astuneen Rydmanin mukaan "tämä on politiikkaa ja hallituksessa hallituspuolueet tukevat ministereitä".

Ennen äänestystä kameroiden eteen astui pääministeri Petteri Orpo (kok.).

– Kävin viikonloppuna ministeri Rydmanin kanssa vakavan keskustelun. Meillä on nyt yhteinen näkemys siitä, että vapaalla medialla on demokratiassa aivan keskeinen roolinsa ja valtioneuvoston jäsenten tehtävä on vahvistaa, ei heikentää tätä roolia, Orpo sanoi.

– Meidän tehtävämme ei myöskään ole aliarvioida median roolia, toimittajien pitää antaa tehdä työtään, Orpo jatkoi.

Orpon mukaan hallitus on toimintakykyinen.

Eduskunnan täysistunnossa äänestettiin perussuomalaisten elinkeinoministerin Wille Rydmanin asemasta 2:09
Näin eduskunnan täysistunnossa äänestettiin Rydmanin asemasta.

Rydman: HS-artikkeli ei pidä paikkaansa

Rydman kommentoi äänestystuloksen selvittyä Orpon kanssaan käymää keskustelua.

– Meillä on varmasti yhteneväinen käsitys siitä, että vapaa media on länsimaisen yhteiskunnan ja demokratian kulmakivi ja erityisesti median luotettavuus muodostaa vakaan pohjan demokraattiselle yhteiskunnalle, Rydman sanoi.

Ministeriltä kysyttiin myös, lupasiko hän Orpolle tekevänsä jotain konkreettisia muutoksia toimintaansa. Rydman toisti keskustelleensa vapaan median merkityksestä.

Rydmanin mukaan vapaassa yhteiskunnassa mediaa pitää voida arvostella silloin kun aihetta on. 

– Esimerkiksi se, että Helsingin Sanomat julkaisi kaksi vuotta sitten artikkelin, josta he ovat itsekin tienneet, ettei se keskeisiltä osiltaan perustu tosiasioihin ja vielä se, että he ovat vielä lähiviikkoinakin puolustaneet häväistysartikkeliaan, on toimintaa, joka ansaitsee jatkossakin kritiikkiä, Rydman väitti.

– Huomioiden sen, miten vakavia ja vääriä väitteitä Helsingin Sanomat tietoisesti on levittänyt ja niistä kiinni pitänyt, niin jopa kärkkäämpi ja ankarampi kritiikki olisi ansainnut paikkansa, Rydman jatkoi.

Helsingin Sanomien päätoimittajan Erja Yläjärven mukaan keskustelun kohteena oleva juttu Rydmanista pitää paikkaansa.

Rydman kommentoi äänestyksen jälkeen myös pääministeri Orpon ja RKP:n puheenjohtajan Anders Adlercreutzin kommentteja, joiden mukaan Rydman ei voisi toimia heidän johtamiensa puolueiden ministerinä. 

Elinkeinoministeri Rydman piti keskustelua "eriskummallisena". Rydmanin mukaan Orpo tai Adlercreutz eivät myöskään voisi toimia perussuomalaisten ministerinä.

Orpo: Aikuisilta huonoa esimerkkiä

Pääministeri otti kantaa myös "kärjistyneeseen puheeseen", jota on hänen mukaansa tällä hetkellä aivan liikaa. Orpon mukaan erityisesti aikuisten pitäisi miettiä, minkälaista esimerkkiä lapsille ja nuorille annetaan.

– Välillä tuntuu, ettei ole ihme, että nuoret käyttäytyvät uskomattoman julmasti, kun miettii, minkälaista esimerkkiä me annamme. Vihapuhetta, toisten tahallista väärinymmärtämistä, ilkeilyä, Orpo sanoi.

– Olen samaa mieltä opposition kanssa siitä, että tunnelma on kiristynyt ja kielenkäyttö yhteiskunnassa on käynnistynyt. Samaan aikaan on nähty karmeita väkivallantekoja. Hallitus tuomitsee ne täysin. Rasismilla ei ole mitään sijaa Suomessa, Orpo totesi.

Pääministeri Orpo on aikaisemmin todennut, ettei Rydman voisi toimia kokoomuksen ministerinä. Rydman erosi kokoomuksesta tammikuussa 2023.

Toisaalta Orpo on tehnyt selväksi, että kokoomuksen kansanedustajat äänestävät Rydmanin luottamuksen puolesta. Näin siksi, että Orpon mukaan kokoomusedustajat antavat tukensa "sille, että hallitus jatkaa työtään Suomen turvallisuuden, kestävän talouden ja hyvinvoinnin turvaamisen eteen".

Kysymys Rydmanin asemasta nousi uudelleen esiin sen jälkeen, kun syyttäjä jätti nostamatta syytteet kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan kesäkuun alkupuolella. 

Rydman oli aikanaan tehnyt rikosilmoituksen HS:n jutusta, jossa kerrottiin Rydmanin painostavaksi koetusta käytöksestä alaikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia kohtaan.

Orpo: "Hallitus on toimintakykyinen – kävin vakavan keskustelun Rydmanin kanssa" 3:48
Pääministeri Orpo ennen luottamusäänestystä: "Hallitus on toimintakykyinen – kävin vakavan keskustelun Rydmanin kanssa".

Lue myös:

    Uusimmat