Eduskunnassa koettiin poikkeuksellinen tilanne, kun tiedustelulakiesitys vedettiin yllättäen pois täysistunnosta: "Pari tviittiä pani eduskunnan täysin sekaisin"

4:39
Video: Tiedustelulakien käsittelyyn tarkastustauko

Siviili- ja sotilastiedustelulakien käsittely poistettiin tänään eduskunnan täysistunnon asialistalta aivan viime tingassa. MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikön mukaan tapaus on ainoa laatujaan ja nakertaa eduskunnan arvovaltaa.

Poikkeuksellinen tapahtuma johtui perustuslakiasiantuntijoiden Twitter-viesteistä, joissa epäiltiin siviilitiedustelulain olevan osin perustuslain vastainen.

Eduskunnan asiantuntijat selvittävät huomiseen mennessä, onko epäilyissä perää.

"Erittäin poikkeuksellista ja hivenen surullista"

Kuinka harvinaista on, että lakiesitys vedetään tässä vaiheessa pois eduskunnan täysistunnosta?

– Se on erittäin poikkeuksellista ja hivenen surullistakin eduskunnan arvovallan kannalta, MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki arvioi.

– Nyt nähtiin tosiaan sellainen ihme, että pari tviittiä pistää koko eduskunnan täysin sekaisin. Moni kansanedustaja ihmetteli tänään kahvikupin äärellä sitä, johdetaanko eduskuntaa talon ulkopuolelta ja parin professorin Twitter-tileiltä. Tässä on peiliin katsomisen paikka monella.

Se mitä perustuslain vastaisia tiedustelulaissa on, riippuu Kärjen mukaan siitä, keneltä asiaa kysyy.

– Osan mielestä kaikki on kunnossa. Osa on sitä mieltä, että siellä on ongelmia. Ne liittyvät esimerkiksi lääkäreiden vaitiolovelvollisuuteen.

Tiedustelulakia on pidetty tärkeänä lakina muun muassa siksi, että se lisää poliisin keinoja puuttua vakaviin rikoksiin. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja