Eduskunnan kokenein kansanedustaja Ben Zyskowicz tekee syksyllä vaikean päätöksen: "Politiikka on ehkä vienyt elämästäni liian ison siivun"

Konkarikansanedustaja Zyskowicz kertoi MTV Uutisten vappuhaastattelussa todennäköisestä Nato-jäsenhakemuksesta, vaaliehdokkuudesta eduskuntavaaleissa sekä tietysti vapunvietostaan.  

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kehuu pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja hänen hallitustaan siitä, että Nato-prosessissa on "tehty tosi hyvää työtä".

– Minulla eikä kokoomuksella ole mitään moittimista, Zyskowicz sanoo siitä, kuinka hallitus on viestinyt eduskuntaa Nato-asiasta.

Zyskowiczille on päivänselvää, että Suomi on liittymässä sotilasliitto Natoon.

– Sanotaanko, että siellä (eduskunnassa) on 170 kansanedustajaa, jotka kannattavat Nato-jäsenyyttä.

Zyskowicz sanoo, että puolueista vasemmistoliitto on ainut puolue, jonka kanta on aidosti vielä auki. Sosiaalidemokraatit ovat Zyskowiczin mukaan selvästi Nato-jäsenyyden kannalla.

– Siellä on sitten toki Tuomiojan Erkki, taantumuksen merkki, jolle tämä Suomen Nato-jäsenyys on liian vaikea pala.

Zyskowiczin mukaan ainoa asia, joka tässä voisi yllättää olisi se – mihin hän ei tosin usko – on se, että tulisi jokin sellainen kokonaisjärjestely Venäjän ja Yhdysvaltojen ja muiden johtavien Nato-maiden kesken liittyen Ukrainan kriisin ratkaisemiseen. Ja sen osana olisi, että Nato ei esimerkiksi ottaisi kahteenkymmeneen vuoteen uusia jäseniä.

– Nato-jäsenyys etenee kuin juna, Zyskowicz sanoo varmuutta huokuen.

Zyskowicz sanoo, että Nato ei ole uhka Venäjälle, mutta se on uhka Venäjän uhalle.

Ehdolle vielä seuraavissa eduskuntavaaleissa?

Pisimpään, vuodesta 1979, nykyisistä kansanedustajista eduskunnassa ollut Zyskowicz, 67, kertoo, että on viime aikoina miettinyt useasti sitä, että asettuisiko ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 2023.

Mitä lähemmäksi luopumispäivä tulee, niin sitä vaikeampaa luopumispäätöstä on Zyskowiczin mukaan tehdä. Hän sanoo, että on mahdollista, että hän luopuu ehdolle asettumisesta ja, että on mahdollista, että on mukana.

– Tietysti, jos asettuisin vielä ehdolle, niin sitten minusta tulisi niin pitkäaikainen kansanedustaja, että ehkä pelipaitani sitten jäädytetään eduskunnan kattoon.

Päätöksen ehdolle asettumisesta Zyskowicz tekee syksyllä. Vaakakupissa painavat myös omat lapsenlapset.

– Politiikka on ehkä vienyt elämästäni liian ison siivun. 7- ja 4-vuotiaat lapsenlapseni asuvat samassa talossa kuin me. Heidän kanssaan haluaisin viettää enemmän aikaa.

Zyskowiczin perinteikäs vappu

Veteraanikansanedustaja Zyskowicz sanoi, että hänen vappunsa kuluu perinteisissä opiskelijavapputunnelmissa.

– Viimeinen vappuperinne, josta minun pitäisi luopua, on vappupäivän aamu Kaivopuistossa.

Veteraanivappuilija kertoo, että hän käy vappuisin myös railakkaissa opiskelijatapahtumissa.

– Minulla on ollut vuosikymmeniä perinteenä käydä Pykälän vappubileissä.

Pykälä ry on Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden tiedekuntajärjestö.

Pykälän vappujuhlien lisäksi Zyskowicz kertoo käyvänsä myös Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n vappujuhlissa. Tänä vappuna hän ei niihin kuitenkaan ehtinyt.

Zyskowicz on vappuillut 1970-luvun puolesta välistä lähtien. Lakkikin on edelleen sama.

Konkari muistelee, että on viettänyt vappua perhepiirissä niin venäläistä ruokaa tarjoavassa ravintola Saslikissa kuin myös Töölön torilla. Töölössä Zyskowiczin mukaan tosin hieman pitkin hampain, sillä hänestä vappua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa keskenään.

– Töölön torilla vietettiin muutamana vuonna kokoomuksen vappujuhlia, koska kommunisteilla että demareilla sekä kaikilla muillakin (puolueilla) oli vappujuhlia, joissa pidettiin poliittisia puheita. Niinpä kokoomuksellakin piti olla. Itse olin sitä mieltä, että politiikka pois vapusta.

Zyskowicz kertoo, ettei suostunut pitämään puheita puolueensa vappujuhlissa.

– Paitsi sitten, kun kommunismi alkoi luhistua, niin silloin en malttanut olla puhumatta.

Nykyään Zyskowicz sanoo, että politiikka ja vapun juhliminen sopivat oikein hyvin yhteen. Zyskowicz muistuttaa, että vapulla ja politiikalla on pitkä yhteinen taival, sillä vappua pidetään myös työläisten ja vasemmiston juhlana.

Lue myös:

    Uusimmat