Eduskunnan jättävä Salolainen toivoo luonnonsuojelun nousevan nykyistä suuremmaksi kysymykseksi – ”Asetan toivoni nuoriin"

Pertti Salolainen jättää eduskunnan 5:51

Eduskunnasta luopuva kokoomuskonkari Pertti Salolainen on paitsi pitkän linjan poliitikko, myös Suomen WWF:n perustaja ja luontokuvaaja. Hän on kuvannut luontoa yli 55 vuotta ja hänen kuviaan on esitelty lukuisissa näyttelyissä, myös ulkomailla.

MTV Uutiset tapasi Salolaisen Viikin luonnonsuojelualueella, joka on tunnettu rikkaasta linnustostaan. Hänen kameraansa taltioitui muun muassa talven ensimmäiset punatulkut.

– Luonto on pitänyt minut selväjärkisenä, kun on ollut vaikeita paikkoja, Salolainen kertoo.

Salolainen päättää tänä keväänä 38 vuotta kestäneen kansanedustajauransa. Hän on toiminut urallaan ulkomaankauppaministerinä Harri Holkerin ja Esko Ahon hallituksissa, kokoomuksen puheenjohtajana sekä Lontoon suurlähettiläänä.

"Alkuperäisluontoa suojeltava"

Salolainen on vakaumuksellinen ympäristön ja luonnon puolestapuhuja ja hän on ollut teemalleen uskollinen poliittisen uransa alusta saakka.

Salolaisen mukaan tärkeintä on vanhojen metsien suojelu uhanalaisten eliölajiemme kannalta.

Etelä-Suomessa suojelutilanne on Salolaisen mukaan heikoin: vain noin kolme prosenttia metsistä on suojeltu, kun kansallinen standardi olisi 10 prosenttia.

– Meidän alkuperäisluonto on järkyttävän uhattuna. Helposti syntyy mielikuva, että kaikki olisi hyvin, mutta se ei ole niin, Salolainen sanoo.

– On monta sellaista lajia, jotka ovat vähentyneet viimeisen 10 vuoden aikana puoleen, esimerkiksi hömötiainen. Jos ei tätä pikaisesti saada kuntoon, niin menetämme hirveän määrän lajeja, Salolainen sanoo.

Kokoomusveteraani toivoo, että luonnonsuojelu nousee vielä nykyistä suuremmaksi kysymykseksi politiikassa. Hän asettaa toivonsa nuoriin.

– Toivon, että paitsi on nämä ilmastomielenosoitukset, niin seuraavana tulisivat vanhojen metsien ja soiden mielenosoitukset, koska ne ovat ovat tässä maassa pahasti uhattuina. Ja ne eivät ole globaaleja kysymyksiä, vaan mitä voidaan ratkaista täällä, Salolainen sanoo.

Salolainen sanoo, että eduskunnassa vierähti monta kymmentä vuotta, jolloin ympäristö- ja luonnonsuojeluasiat eivät saaneet ymmärrystä. 

Nyt herääminen on tapahtunut.

– Silloin kun mä tulin eduskuntaan vuonna 1970, ja sen jälkeen monta vuosikymmentä, luonnon- ja ympäristönsuojelu olivat viherpiipertäjien touhua. Tänä päivänä kukaan ei tule naureskelemaan enää. Ne tulevat taputtamaan olalle, että kyllä sä Pertti olet ollut oikeassa, Salolainen hymyilee.

Salolaisen haastattelu on osa MTV uutisten juttusarjaa, jossa tavataan eduskunnasta luopuvia konkarikansanedustajia.

Lue myös:

    Uusimmat