Mainos

Ebola-tartunta länsimaisessa sairaalassa yllätti – miten näin pääsi tapahtumaan?

Espanjalaisen sairaanhoitajan saama Ebola-tartunta ei nosta Ebolan uhkaa Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella kuitenkin yllätyttiin sairaalassa saadusta tartunnasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Biologisten uhkien osaamiskeskuksen tutkimusprofessori Mika Salminen rauhoittelee, ettei Espanjassa varmistunut Ebola-tartunta ole nostanut uhkaa Suomessa.

– On ollut odotettavissa, että tällaisia yksittäisiä tapauksia saattaa Euroopasta löytyä. Suomen kohdalla tilanne on se, että Ebola-alueelle ei juurikaan matkusteta ja ne jotka sinne matkustavat, heillä on siihen hyvä syy. Lähtijät ovat lähinnä avustustyöntekijöitä ja muuta avustushenkilöstöä, jotka sinne matkustavat. Euroopassa on muita maita, joilla tilanne on aivan toisenlainen, Salminen sanoo.

Tästä on kyse:

Eilen varmistui Euroopassa ja ensimmäinen Länsi-Afrikan ulkopuolella saatu Ebola-tartunta. Sairaanhoitaja oli hoitanut kahta Ebola-tartunnan saanutta lähetystyöntekijää madridilaisessa sairaalassa. Espanjan terveysministerin mukaan parhaillaan selvitetään, miten nainen taudin sai.

THL:ssa kuitenkin yllätyttiin siitä, että tartunta tapahtui länsimaisessa sairaalassa, jossa varautumisen taso on korkealla ja potilaita hoidetaan eristyksessä. Nyt laitoksella odotetaan madridilaissairaalan selvitystä siitä, miten tartunta pääsi tapahtumaan.

– Ei tartunta välittömästi muuta varautumista. Terveydenhuollossa on suojautumismenetelmät niin kattavia, että niihin ei suoranaisesti odoteta olevan vaikutuksia. Mutta se kiinnostaa, miksi on käynyt niin, että jokin suojaustoimista on pettänyt. Tätä selvitystä odotetaan, se vie oman aikansa, hän sanoo. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.