E-vitamiini suojelee eturauhassyövältä

E-vitamiini vähentää jo pieninä annoksina kolmanneksella vaaraa sairastua eturauhassyöpään. Kuolleisuus vähenee jopa 41 prosenttia nautittaessa päivittäin 50 kansainvälistä yksikköä (IU:ta) E-vitamiinia, kertoo suomalais-amerikkalainen tutkijaryhmä Yhdysvaltain syöpäinstituutin julkaisussa Journal of the National Cancer Institute.

Tutkijaryhmä, jota johti Olli Heinonen Helsingin yliopistosta, seurasi kuuden vuoden ajan 29 133 suomalaista 50-69-vuotiasta tupakoijaa.

Yhdysvaltain syöpäinstituutin syövänehkäisyosaston johtaja Philip Taylor uskoo, että E-vitamiini suojelee myös ei-tupakoijia eturauhassyövältä. Tämän selvittämiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, Taylor sanoo USA Today -sanomalehdelle. E-vitamiini saattaa kuitenkin myös lisätä vaaraa kuolla aivoverenvuotoon, sillä se ohentaa verta kuten aspiriini. Päivittäin 50 IU:ta E-vitamiinia ottaneista miehistä 66 kuoli aivoverenvuotoon. E-vitamiinia käyttämättömässä vertailuryhmässä vain 44 miestä kuoli aivoverenvuotoon.

Samassa tutkimuksessa todettiin myös, että päivittäinen A-vitamiinin käyttö lisäsi 16 prosenttia miesten sairastumista keuhkosyöpään. Tutkittavat oli jaettu neljään ryhmään, joista yksi sai pelkästään E-vitamiinia, yksi vain A-vitamiinia, kolmas molempia ja neljäs vaikutuksetonta lumelääkettä eli plaseboa.

E-vitamiinia esiintyy varsinkin auringonkukka- ja safloriöljyssä, vehnänalkioissa sekä pähkinöissä ja manteleissa, jotka ovat - tutkijat varoittavat - erittäin rasvapitoisia.
(STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat