Dopingkäry valkeni tähtipelaajalle hämmästyttävällä tavalla: "Mitä tämä hevonpaska nyt on?" – virhe pakotti lähes vuodeksi sivuun

Andre Onana palasi Ajaxin maalille yhdeksän kuukauden tauon jälkeen marraskuussa.

Ajaxin ja Kamerunin tähtivahti Andre Onana joutui viime talvena kohun keskelle, kun hän sai 12 kuukauden mittaisen toimintakiellon inhimillisen virheen aiheuttamasta dopingrikkomuksesta. Kamerunilaisvahti kertoi tarinansa The Players Tribune -lehdelle.

UEFA lätkäisi Onanalle viime vuoden helmikuussa 12 kuukauden mittaisen toimintakiellon dopingrikkomuksesta. Ajax-vahdin virtsanäytteestä löytyi jäänteitä furosemidistä, joka kuuluu urheilussa kiellettyjen aineiden listalle.

Tieto saavutti maajoukkueleirillä olleen Onanan helmikuussa 2021, kun Ajaxin joukkuelääkäri soitti kertoakseen Onanan dopingkärystä. 25-vuotias kamerunilaisvahti muistaa tilanteen hyvin elävästi.

– Kaikki, jotka tuntevat minut tietävät, että minä en juo, en tupakoi enkä ole koskaan koskenut huumeisiin. En ollut koskaan edes kuullut furosemidista. Ainoat pillerit, joita olen koskaan laittanut kehooni, ovat seura ja maajoukkueiden lääkäreiden määräämiä. Onko tämä vitsi? Mitä tämä hevonpaska nyt on, The Players Tribune -lehteen tapauksesta kirjoittanut Onana muistaa ihmetelleensä.

Lopulta totuus iski vasten Onanan kasvoja, kun hän soitti asiasta raskaana olleelle tyttöystävälleen. Onana sai kuulla tyttöystävältään, että tämän lääkäriltä saadut raskauslääkkeet sisälsivät Onanan virtsanäytteestä löytynyttä furosemidiä.

– Minä olin sekoittanut vahingossa lääkepurkit ja otin vahingossa Melanielle määrätyn pillerin etsiessäni lääkettä päänsärkyyni. Purkit olivat lähes identtisiä.

– Olin shokissa. UEFA pystyisi näkemään, että kyseessä oli vain inhimillinen erehdys, eikö? Kerroin heille tarinani. Tämä ei ollut keksimäni hullu tekosyy. En yrittänyt huijata. Heillä oli kaikki todisteet. Tämä oli vain tyhmä virhe, Onana kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Onana uskoi UEFA:n ymmärtävän, että kyse oli inhimillisestä virheestä, eikä tarkoituksellisesta kiellettyjen aineiden käytöstä. Toisin kuitenkin kävi.

– Jalkapallotermein luulin selviäväni vain keltaisella kortilla, mutta ei. He antoivat suoran punaisen – 12 kuukauden pannan. Ymmärrän sen, laki on laki. Kun sinä mokaat, maksat siitä hintaa. Ja minä todellakin maksoin. Mutta välillä sitä miettii, että rankaisevatko he sinua antaakseen opetuksen vai tekevätkö he sen satuttaakseen sinua, Onana muistaa pohtineensa.

Dopingpannansa aikana Onana harjoitteli Espanjassa Ajaxin suunnitteleman harjoitusohjelman mukaisesti. Harjoittelujakso teki kamerunilaiselle hyvää.

– Tarvitsin tuon vuoden saadakseni keskittymiseni takaisin asiaan. En aio polvistua ja kiittää pannasta, mutta se auttoi minua ottamaan askeleen taaksepäin ja näkemään, mikä todella on tärkeää. Harjoittelin kovempaa kuin koskaan ennen. Kuin kone, Onana kertoo.

Onana sai kesäkuussa helpotusta dopingpannaansa, kun hänen toimintakieltonsa lyhennettiin yhdeksän kuukauden mittaiseksi. Lyhennyksen taustalla ollut Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS totesi, ettei se nähnyt Onanan toiminnassa merkittävää virhettä.

– Tuuletin kuin olisin voittanut Mestarien liigan. He jopa myönsivät, ettei kyse ollut minun osaltani suuresta rikkeestä. He eivät saa mainetahraa pois, mutta he puhdistivat sitä vähän, Onana iloitsee.

25-vuotias maalivahti palasi tositoimiin marraskuussa Kamerunin ja Ajazin tolppien välissä. Parhaillaan Onana edustaa maataan Afrikan mestaruuskisoissa, joiden isäntänä Kamerun toimii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja