Dopingaineet paljastuvat uusilla menetelmillä

(Kuva: Ian Waldie/Getty Images)
(Kuva: Ian Waldie/Getty Images)Getty
Julkaistu 11.05.2006 07:11

Dopingnäytteet voidaan syynätä tulevaisuudessa nykyistä nopeammin ja tarkemmin. Antti Leinosen väitöskirjan mukaan anabolisten steroidien etsintä helpottuu merkittävästi, kun käyttöön otetaan uusimmat mittaus- ja analysointikeinot.

Leinonen kertoo, että väitöstutkimuksen kohteeksi valittiin anaboliset steroidit, koska ne ovat edelleen kaikkein käytetyimpiä dopingaineita. Lisäksi urheilussa kiellettyjen aineiden lista on nykyään niin pitkä, että kaikkien mittaamista ei voi yhdessä tutkimuksessa selvittää.

Yksi tärkeistä tutkimukseen johtaneista syistä olikin juuri testattavien aineiden laaja kirjo. Kiellettyjä aineita tulee koko ajan lisää, eikä jokaista uutta ainetta varten ole järkevää kehittää uutta menetelmää. Uusilla testausmenetelmillä pitäisikin siis pystyä korvaamaan myös vanhoja.

Eroon höyrystämisestä

Leinonen nostaa väitöksestään kolme menetelmää, joiden avulla dopingin vastaista taistelua voi vauhdittaa.

Ensimmäinen liittyy näytteen analysointiin. Nykyään käytetään vielä laajalti mittaustekniikkaa, jossa tutkittava näyte joudutaan höyrystämään, jotta sen eri ainesosat saadaan erotettua toisistaan.

- Höyrystämisen ongelma on se, että osa etsittävistä aineista voi olla lämpöherkkiä, minkä vuoksi niiden analysoiminen höyrystetystä näytteestä ei ole helppoa.

Uudella menetelmällä näytettä ei tarvitse höyrystää. Eri aineiden erottelu voidaan tehdä siten, että näyte pysyy nestemäisenä. Tämä taas yksinkertaistaa mittausta ja lisää sen herkkyyttä. Lisäksi uudella menetelmällä voidaan analysoida aineita, joiden mittaaminen on ollut aiemmin hankalaa.

Tietokoneet avuksi

Toinen dopingtestauksen apukeino voi olla kemometria.

- Olipa mittaustapa mikä tahansa, saatu mittaustieto on erittäin monimutkaista. Ihmisen on vaikea erottaa siitä koko totuutta. Mittaustulosten tulkinta voidaan tehdä tietokoneella kemometrian keinoin eli käyttämällä apuna tilastotieteellisiä ja matemaattisia menetelmiä.

Leinonen kertoo, että näin dopingtulokset voidaan tulkita entistä nopeammin. Lisäksi näytteistä löydetään aiempaa pienempiä määriä kiellettyjä aineita. Kemometriaa käytetään jo nyt muilla kemian aloilla, mutta dopingtesteissä se on vielä uutta.

- Veikkaan, että kemometria tulee lähivuosina laajasti käyttöön, Leinonen arvioi.

Leinosen mielestä kemometria on myös hänen tutkimistaan menetelmistä laajimmin käyttöönotettavissa dopingin vastaisessa työssä.

Kolmas väitöksessä käsitelty parannus dopingtesteihin liittyy virtsanäytteiden esikäsittelyyn. Virtsanäytteistä kun ei voida suoraan etsiä kiellettyjä aineita. Virtsanäyte on esikäsiteltävä, mikä nykyään tarkoittaa monivaiheista ja aikaa vievää prosessia, jossa näytettä muun muassa uutetaan ja suodatetaan.

Väitöksessä osoitettiin, että näytteen esikäsittelyä voidaan yksinkertaistaa uuden puhdistusmenetelmän avulla. Siinä kaikki esikäsittelyn vaiheet voidaan tehdä samalla kertaa virtsanäytteeseen upotettavassa muoviputkessa. Siten esikäsittelystä jää pois monia aikaa vieviä työvaiheita, jotka ovat alttiita häiriöille.

Leinosen väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa perjantaina.

(MTV3-STT)