Don Johnson Big Band peittosi Don Johnsonin

Don Johnson Big Band on omalla tavallaan ollut suomalaisen hiphopin outo lintu. Bändin rap raikuu englanniksi, ja musiikilliselta ilmaisultaan Don Johnson repeää useampaan suuntaan kuin moni kotimainen virkaveljensä. Don Johnson Big Bandin juuri julkaistu kolmas albumi on nimeltään minimalistisesti Don Johnson Big Band.

Nimensä Don Johnson Big Band sai vuosia sitten vähän kuin vahingossa. Nimettömän yhtyeen piti ilmoittaa treenikämpälle joku nimi. Pari sekuntia myöhemmin Tommy Lindgrenin, Johannes Laihon, Kari Saarilahden ja Pekka Mikkosen yhtye oli Don Johnson Big Band.

Ja on edelleen. Siitäkin huolimatta, että bändi on kertonut uuden levynsä kappaleen Don Johnson Big Band nimessä esiintyvän "big bandin" olevan kyseisen kappaleen kohdalla vielä tavallistakin harhaanjohtavampi.

- Joku voisi määritellä meidän musiikkimme huonoksi jatsiksi. Minä sanoisin, että siinä on poprockia, hiphopia, jatsia ja ehkä jopa vähän klassista, solisti-räppäri Tommy Lindgren sanoo.

Don Johnson Big Bandin musikantit painottavat, että vaikutteiden ottaminen monelta suunnalta vapauttaa vaarasta sortua hartauteen jonkin tietyn tyylisuunnan suhteen.

Kovin harrasta ryhmä ei ole muutenkaan. Älykköbändin mainettaan bändi ei täysin allekirjoita. Keikkabussissa kuulemma lentää aivan yhtä huono läppä kuin muillakin bändeillä. Kuitenkin "enemmän häiritsisi, jos pidettäisiin poikkeuksellisen tyhminä", yhtye mainitsee Rumba-lehden haastattelussa.

Cannesista Japaniin

Don Johnson Big Band esiintyi tammikuussa Ranskassa Cannesin Midem-musiikkitapahtuman suuressa suomalaisgaalassa. Yhtyeen käteen jäi vierailusta jotain konkreettistakin: toukokuussa tapahtuvan visiitin Japanin vastaavanlaiseen messutapahtumaan.

- Toivottavasti Cannes poikii jotain muutakin. Olihan se hyvä kokemus, ja oli meillä siellä ainakin paljon kuuntelijoita, bändin pojat pohdiskelevat.

Kesällä Don Johnson Big Band esiintyy Pori Jazzissa amerikkalaisen menestysräppäri Kanye Westin lämmittelijänä.

- Se tuntuu siistiltä. Pori on cross over -festivaali ja pääsemme isolle lavalle esiintymään. Se on iso juttu, ryhmä ihastelee muistaen kuitenkin, että osa Pori Jazz -puritaaneista haluaisi "nuorisobändit" kokonaan pois festivaalin ohjelmasta, ja että joku yleisöstä todennäköisesti huutaa tälläkin kertaa: "Soittakaa jatsia!"

Biisit astuvat maailmaan

Don Johnson Big Bandin edellinen levy Breaking Daylight myi kirkkaasti platinan puolelle. Määrät ovat selvästi suurempia kuin bändin nimellisen esi-isän, Miami Vice -tähti Don JohnsoninHeartbeat -albuminvastaavat 1980-luvun puolivälissä.

- Kun teimme levyä, edellisen albumin hyvät myyntiluvut eivät olleet mielessämme. Ei siinä ajateltu mitään muuta kuin musiikkia, Kari sanoo ja kehaisee levytysprosessin sujuneen niinkin onnistuneissa merkeissä, ettei yhtäkään täytekappaletta eksynyt mukaan. Jokainen biisi on perusteltu.

- Mutta tietysti sitä aina toivoo, että levy menestyisi hyvin, Johannes säestää .

- Onhan tämä aina jännittävä hetki, kun biisit astuvat maailmaan, Tommy kuvailee levyjulkaisuun liittyviä tunnelmia.

(MTV3-STT-Antti Eerola)

Lue myös:

    Uusimmat