Mainos

Dominoiva Bottas järisytti Hamiltonin mielenrauhaa – "Ei olekaan niin helppoa"

4:06

C Moren asiantuntijan Ossi Oikarisen mielestä Sotshissa ajettu F1-kisa osoitti kaikille epäilijöille, että suomalaiskuskit eivät ole pelkkiä kakkoskuskeja talleissaan.

Valtteri Bottas otti uransa ensimmäisen voiton ja tallikaveri Lewis Hamilton jäi täysin varjoon sekä aika-ajossa että kisassa. Kimi Räikkönen taipui lauantaina ja sunnuntaina tallikaverilleen Sebastian Vettelille, mutta oli aika-ajossa vain 59 tuhannesosaa paalupaikasta ja ajoi myös kisassa vahvasti kolmanneksi.

– Kimihän ajoi hyvin, etenkin varikkostopin jälkeen Kimin vauhti oli todella hyvää ja hän otti Valtteria reilusti kiinni. Se, missä Kimi hävisi Vettelille suuresti, oli kun tuli kierroksella ohitettavia. Kimi oli ihan siinä kolmen sekunnin päässä Vettelin varikkopysähdyksen jälkeen, mutta tippui kahdeksaan sekuntiin, kun tuli kierroksella ohitettavia. Näillä autoilla on vaikea päästä ohi kierroksellakin ohitettavista. Sääntö sanoo, että pitää olla sekunnin päässä ennen kuin tulee sininen lippu ja näillä autoilla sekunnin päähän pääseminen voi olla todella vaikeaa, Oikarinen sanoi.

Kolmen ensimmäisen kisan jälkeen MM-taistelua ehdittiin julistaa jo Hamiltonin ja Vettelin väliseksi ja suomalaisille annettiin monissa kansainvälisen median kirjoituksissa vain apumiehen rooleja. 

– Eihän se ole niin, Oikarinen sanoo tiukasti.

– Me olemme koittaneet taistella tätä uskomusta vastaan, eivät he ole missään nimessä kakkoskuskeja. Molemmat ovat nopeita ja tänä viikonloppuna Valtteri varmasti herätti myös Hamiltonin. Hamilton varmaan kuvitteli kauden alussa, että kiva kakkoskuski meidän tiimissä, että hän voi rauhassa nautiskella Vettelin kanssa MM-taistelusta. Luulen, että tämän viikonlopun jälkeen Hamilton ei olekaan niin helpolla mielellä liikenteessä, Oikarinen povaa.

0:50

"Reissu oli Valtterin dominointia"

Bottas otti uransa avausvoiton todella vakuuttavalla esityksellä. Hän lähti liikkeelle kuin tykin suusta ja nousi startissa eturivistä lähteneiden Vettelin ja Räikkösen ohi kisan kärkeen. Erittäin vakuuttavaa toiminta oli turva-autotilanteen jälkeen, kun suomalainen repäisi kierroksessa yli sekunnin eron Vetteliin ja vain kasvatti eroa. Vettel ja Räikkönen molemmat sanoivat, ettei heillä ollut mitään mahdollisuuksia vastata Bottaksen vauhtiin.

– Olihan se Valtterilta erittäin hyvä kisa. Se, missä on varmasti parantamisen varaa, on auton säädöt superpehmeillä renkailla, siinä ei ollut ihan niin hyvä vauhti kuin Ferrareilla. Mutta startin jälkeen oli kyllä Valtterin dominointia tuo reissu, Oikarinen kehuu.

– Se pikku fiba, mikä kävi aika-ajossa ettei tullut paalupaikkaa, korjattiin kyllä aika nopeasti. Viikonlopusta voi antaa 99 pistettä sadasta.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Ennen varikkokäyntejä Bottas saavutti kierroksella ohitettavat ja Vettel otti nopeasti kolmella sekuntilla häntä kiinni. Bottas ilmaisi huolensa tallilla ja pian kävi kutsu varikolle. Vettel jatkoi radalla kahdeksan kierrosta pidempään ja Bottas pääsi turvallisesti takaisin kärkeen. Ferraria on kritisoitu alkukauden aikana Räikkösen roikottamisesta radalla, mutta tässä tapauksessa ei käynyt samanlaista kämmiä.

– Siinä seurattiin, miten Bottaksen superpehmeät renkaat lähtevät toimimaan. Ei Vettel siinä hävinnyt oikeastaan, siinä pidettiin Bottasta silmällä ja myös katsottiin muuta liikennettä, ettei Vettel joutuisi hitaampien taakse. Ferrarilla oli siinä vaiheessa kortit kädessä, eivätkä he hävinneet siinä oikeastaan mitään, Oikarinen katsoi.

Oikarinen painottaa, että vaikka Vettel pääsi lopussa lähelle, Bottas suoriutui paineen alla loistavasti eikä tehnyt typeriä virheitä.

– Oli Valtterilla haasteita, auto ylilämpeni alussa ja lopussa tuli sitten kierroksella ohitettavat. Kyllä siinä tekemistä oli, Oikarinen toteaa.

"Välillä Ferrari vie show'ta, välillä Mercedes"

Venäjän GP toi myös uutta värinää MM-taisteluun. Mercedes on ollut aiemmin piirun verran edellä aika-ajoissa, mutta kisavauhti on ollut Ferrarin puolella. Sotshissa Ferrarit valtasivat eturivin, mutta kisassa punaiset eivät saaneet Bottasta kuriin.

– Jos katsotaan Hamiltonia, niin Ferrari oli selkeästi edellä. Valtteri oli ihan hitusen Ferrareita nopeampi, eli Ferrarin kisavauhti on edelleen hyvää. Aika-ajovauhti oli Ferrarilta paljon parempaa ja jos sama trendi jatkuu, loppukaudesta tulee mielenkiintoinen.

Käytännössä tilanne on nyt se, että kuka tahansa nelikosta Bottas-Hamilton-Vettel-Räikkönen voi juhlia kisan voittoa. Pakka on mukavasti sekoitettu, sillä ajettuna on neljä kisaa ja tähän mennessä vain Räikköseltä uupuu voitto.

– Luulen, että eri viikonloppujen välillä tullaan näkemään variaatioita ja variaatioita tulee myös rengasseosten välillä. Voi olla viikonloppuja, joissa Ferrari vie tätä show'ta ja voi olla viikonloppuja, joissa Mercedes vie show'ta. Tulee aika hauska ja mielenkiintoinen loppukausi.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja