Dokumentaristi: Luonto-ohjelmat kootaan palapeleinä ympäri maailmaa

"Venäjän syrjäiset erämaat ovat täynnä komeita eläimiä ja toinen toistaan upeampia maisemia, joita vain harva on päässyt näkemään." Näin alkaa Ylen pari viikkoa sitten esittämä Avara luonto -ohjelma. Jakson sanotaan kertovan Venäjän Uralilla elävistä eläimistä.

Savon Sanomat kertoi kuitenkin tänään, että dokumentti sisälsi huomattavan paljon Suomessa kuvattua materiaalia.

Avarasta luonnosta vastaava Ylen ohjelmahankkija Johanna Salmela sanoo, ettei ole nähnyt ohjelman kyseistä jaksoa.

- En pysty ottamaan kantaa siihen, mitä siellä on väitetty. Teksteissä, jotka meille on toimitettu, ei ollut tietoa, että ohjelmassa olisi Suomessa kuvattua materiaalia, Salmela sanoo.

Luontodokumenttien hankintapäätös saatetaan Salmelan mukaan tehdä jo trailerin perusteella

- Tuottaja luottaa siihen, mitä myyjäyhtiö kertoo ohjelmaa myydessään. Tämän ohjelman myyneeltä yhtiöltä on ostettu vuosien varrella paljon sekä luonto- että tiedeohjelmia. Se on ollut hyvämaineinen yhtiö, johon on voinut luottaa, Salmela sanoo.

Kuvia etsitään ympäri maailmaa

Tunnettu luontokuvaaja Juha Taskinen kertoo, että luontodokumentteja tehtäessä on normaalia, että eri puolilta maailmaa otettuja kuvia yhdistellään yhdeksi kertomukseksi.

- Dokumenttia tehdessä saatetaan kysellä jotain tiettyä kuvaa ympäri maailmaa, mikä yhdistetään muihin kuviin. Kunhan lajilliset asiat ovat kohdillaan niin siinä ei minun mielestäni katsojia kovin paljoa harhauteta, Taskinen sanoo.

Taskisen mukaan Uralilla ja Suomessa elävä ruskeakarhu on sama laji ja elinympäristö molemmissa maissa lähes vastaava. Hän kuitenkin kaipaa dokumentaristeilta rehellisyyttä.

- Lopputeksteissä tai jossain pitäisi kuitenkin avata sitä, että osa kuvista on otettu muualla kuin otsikko väittää, Taskinen sanoo. Ylen Ural-dokumentin lopputeksteissä asiaa ei ollut mainittu.

Syöksy on sama houkuteltuna ja luonnossa

Taskisen mielestään jopa koulutettujen eläimien käyttäminen luonto-ohjelmissa voi olla perusteltua. Moni eläimen lajityypillinen piirre jäisi katsojilta näkemättä, jos dokumentteja tehtäisiin yhdessä paikassa ilman apuvälineitä.

- Vaikka haukka saadaan ohjemaa varten syöksymään ohjatusti, se ei muuta sitä tosiasiaa, että se tekee niin luonnossakin. Sen kuvaaminen vain on mahdotonta, Taskinen perustelee.

Luonto-ohjelmassa "sama" lintu voi kuvassa lentää oikealle Itä-Suomessa ja seuraavassa kuvassa vasemmalle Länsi-Suomessa, eikä kukaan huomaa.

- Lopputuloshan on tärkeintä, eli se että lajin käyttäytyminen on oikein biologisesti, hän summaa.

"Venäjälle vaikea saada kuvauslupia"

Ylen Salmela epäilee, että Uralin karhujen tapauksessa kyse oli nimenomaan kuvausvaikeuksista.

- Aikanaan puhuin tämän sarjan tuottajan kanssa, että heillä on ollut vaikeuksia saada kuvauslupia Venäjälle. Ehkä on ajateltu, että heidän on helpompi saada karhukuvia Suomessa, jos kuitenkin on samasta eläimestä kyse.

Salmela sanoo, että asia selvitetään dokumentin myyjän kanssa heti uudenvuoden jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat