DN: Ruotsin puolustusvoimissa palveli lähes 20 vuoden ajan valeupseeri – HS: Työskenteli Afganistanissa suomalaisten rinnalla

Ruotsin puolustusvoimissa työskenteli vuosia upseerina mies, joka ei ollut suorittanut upseeritutkintoa lainkaan, kertoo Dagens Nyheter. Kouluarvosanojensa perusteella mies ei olisi edes päässyt upseerikoulutukseen, joten mies väärensi todistuksen koulutuksesta olemattoman everstin nimissä.

Väärennetyn todistuksen avulla mies onnistui kuitenkin tekemään lähes 20 vuoden nousujohteisen uran maan puolustusvoimissa, päästen käsiksi arkaluonteiseen materiaaliin ja työskennellen vastuullisissa tehtävissä.

Mies työskenteli antamiensa väärien tietojen pohjalta Ruotsin sotilastiedustelussa, jossa hänen vastuulleen kuuluivat muun muassa salausavainten hallinnointi sekä tietojärjestelmien kehitys.

Valeet lähtivät purkautumaan ajokortista

Mies valittiin kesällä 2019 ruotsalaisten esikuntapäälliköksi YK:n Malin-operaatiossa. Hän ei tosin koskaan ehtinyt lähteä Maliin, koska hänet erotettiin tehtävästä syksyllä. Tuolloinkaan miehen taustoja puolustusvoimien sisällä ei tutkittu.

–  Jos olisimme saaneet tiedon, olisimme toimineet, sanoi puolustusvoimien tutkija Carl-Axel Blomdahl lehdelle.

Mies valittiin tehtävään, vaikka lehden mukaan osa hänen valheistaan oli jo paljastunut Ruotsin rannikkovartiostossa, jossa hän jätti tehtävänsä pajunköyden tultua ilmi. Mies oli valehdellut suorittaneensa valtio-opin tutkinnon ja ajaneensa ajokortin. Puolustusvoimat sanoo, ettei se saanut asiasta tietoa.

Puolustusvoimat on aloittanut tutkinnan tapauksesta.

Afganistanissa suomalaiskollega

Dagens Nyheter haastatteli miehen tunteneita henkilöitä. Eräs hänen kanssaan Afganistanissa työskennellyt kokee tulleensa huijatuksi.

– Olen erittäin yllättynyt näistä tiedoista. En olisi uskonut hänestä. On hieman omituista, että hän on pystynyt jatkamaan tällä tavalla, hän kuvailee lehdelle.

Mies on toiminut kapteenina Kosovossa ja majurina Afganistanissa. Dagens Nyheterin toimittaja kertoo Helsingin Sanomien jutussa, että mies teki töitä Afganistanissa suomalaisupseerien kanssa, ja hänen omassa osastossaan työskenteli suomalainen.

Pääesikunnasta kerrottiin Helsingin Sanomille, ettei vastaavista valeupseereista ole tietoa Suomessa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja