Digitoi vanhat kotiäänitteesi nyt, muuten ne katoavat iäksi

Vinyylit ovat taas trendien huipulla, mutta muistatko vielä c-kasetit ja VHS-nauhat?

Ne lojuvat edelleen monin paikoin kotien hyllyissä unohdettuina ja laiminlyötyinä, täynnä säilytettäviä ja usein korvaamattoman arvokkaita muistoja.

Muistojen pelastamisessa ei kannata hukata aikaa kahdesta eri syystä: vanhat laitteet katoavat pian, ja toisaalta vanhat tallenteet hapertuvat käsiin. 15 vuotta on c-kasetille jo hyvin korkea ikä. Halpaa magneettinauhaa ei ole tehty kestämään aikaa.

- VHS-laitteet alkavat kadota ja tähän tulee uudempaa teknologiaa päälle. Se on se syy, kertoo Espoon Sellon kirjaston laiteneuvoja Antti Pirttiaho digitoinnin syistä.

Helsingin Kirjasto 10:n asiakaspalveluvirkailija Petri Hellgren sanoo myös, että kasetit eivät välttämättä soi enää pitkään, eikä laitteitakaan kohta enää ole.

Kirjastoon, mars!

Useat kaupunginkirjastot ovat viime vuosina alkaneet tarjota digitointipalveluita. Ne tarjoavat ilmaista, itsepalvelulla toimivaa digitointimahdollisuutta niin c-kaseteille, VHS-nauhoille, vinyyleille, dioille kuin myös valokuville ja niiden negatiiveille. Digitointitalkoisiin liittyy jatkuvasti lisää kirjastoja.

Antti Pirttiaho, miksi kirjastot ovat ryhtyneet tarjoamaan näitä palveluita?

- Aika usein ihmisillä on vain yksi videonauha, mitä haluaa digitoida, niin se on ihan hyvä, että tulee kirjastoon, ettei osta kotiin omaa laitetta.

Kirjaston 10:n Hellgren kertoo, että digitointipalveluille on kova kysyntä.

- Päivittäin ihmiset täällä digitoi sekä kasetteja että lp-levyjä. Joku täällä aina istuu ja henkilökunta neuvoo.

Espoon Sellossa VHS-nauhojen digitointi on alkuinnostuksen jälkeen jonkin verran hiipunut, toteaa Pirttiaho.

- Tällä hetkellä meillä on viidestä kymmeneen varausta viikossa. Kun me laitteet tänne tilattiin, niin silloin oli 20 - 30 varausta viikoittain.

Digitointi on helppoa kuin heinänteko

VHS-nauhojen, lp-levyjen ja c-kasettien digitointi on tehty helpoksi.

- Suht' simppeli laitehan tämä on, sanoo Pirttiaho VHS-nauhojen DVD:lle siirtämiseen tarkoitetusta laitteistosta.

- Levy sisään, DVD:n alustus, VHS alkuun ja dubbing-napin painaminen. Sen jälkeen kone hoitaa loput automaattisesti.

- Tekniikka on helpompaa kuin koskaan, hehkuttaa Hellgren.

- Periaatteessa se [digitointi] on yhtä helppoa kuin, jos on joskus äänittänyt kasetille jotain, niin nyt sitten äänitetään cd-levylle. Formaatti on vain eri. Levy pyörimään ja nauhoitus päälle, se on sillä selvä. Raitamerkit saa koneella väliin ja sitten vaan levy ulos ja seuraava kehiin. Aika yksinkertaista. Reaaliajassa se tietenkin tapahtuu, siihen ei ole oikotietä.

- Ääni ei digitoinnissa huonone, sillä sitä ei pakata. Toisaalta ei se myöskään parane. Cd-laatua hifimpää kamaa ei valitettavasti saa. Meillä on myös editointimahdollisuus Applen Logic Studiolla, mutta se vaatii sitten jo enemmän taitoja. Kursseja järjestetään. Äänen restaurointimahdollisuus on tulossa, mutta sekin vaatii osaamista.

Vinyylibaariin yksille

Kirjasto 10 Helsingin Postitalossa on hiljattain avannut tiloissaan Vinyylibaarin, jossa vinyylejä ja c-kasetteja voi digitoida helposti. Lisäksi paikalla järjestetään erilaisia tapahtumia ja dj-keikkoja. Suosituimmissa tapahtumissa on ollut satoja ihmisiä.

Baariin voi tulla yksinkertaisesti viettämään aikaa tai kuuntelemaan omaa lempilevyään. Olutta ei ole tarjolla. Vinyylivalikoima Kirjasto 10:ssä sen sijaan on yksi Suomen parhaista.

- Me olemme musiikkikirjasto, niin täällä saa musiikkia eri tavalla harrastaa ja puuhastella sen kanssa.

Petri Hellgren, minkälaista materiaalia ihmiset yleensä tulevat digitoimaan? Kuka haluaa digitoida vinyyliä?

- Se nyt vähän riippuu. Osalla on itse äänitettyjä kasetteja, joissa on omaa soittoa, omaa puhetta, ja lapsia, vanhemmat ovat siis äänittäneet lapsiaan. Sitten saattaa olla ihan julkaistuja äänilevyjä, missä he itse esiintyvät, heidän sukulaisensa esiintyvät. Sitten on tietysti semmoisia tapauksia vinyylipuolella, mitä ei ole saatavilla cd:nä. Hyvin paljon on sitä materiaalia siihen nähden, että aina ajatellaan, että cd:llä löytyy kaikki. Eipä löydy. On hyvin paljon biisejä, joita ei löydy.

- Lisäksi monet ihmiset varailevat kirjastosta vanhoja LP-levyjä, niitä löytyy tuolta musiikkivarastosta paljon semmoista, mitä ei oikeastaan ole muualla saatavilla. Niitäkin voi tässä digitoida omaan käyttöön.

Rajoituksia digitoitavalle materiaalille ei ole asetettu niin Kirjasto 10:ssä kuin Sellonkaan kirjastossa. Omaan käyttöön voi kopioida mitä tahansa. Kopiosuojauksen purkua laitteissa ei kuitenkaan ole, kertoo Pirttiaho.

- Sitä lukuun ottamatta rajoituksia ei ole. Neljä tuntia meillä näitä laitteita saa kerrallaan käyttää, mutta jos vapaata on, niin voi käyttää kahta laitetta yhtä aikaa.

Katso TV-juttu samasta aiheesta (Kymmenen uutiset 21.11.2011):

Lue myös:

    Uusimmat