Mainos

Digisiirtymä on moninkertaistanut antennien menekin

Televisioantennien asennukset ovat ruuhkautuneet. Analogiset tv-lähetykset loppuvat syyskuun 1. päivä.

Digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtyminen on moninkertaistanut televisioantennien menekin. Moni kotitalous on herännyt vasta aivan viime tingassa: elokuu on ollut ennätyskiireinen myös asennusliikkeissä.

Ruuhkan ennakoidaan jatkuvan vielä ensi kuussa. Todennäköistä on, että televisiolähetykset pimenevät monilta katsojilta kuun vaihteessa, koska katolle ei vielä ole asennettu oikeanlaista antennia.

- Antenneja myydään nyt normaalitilanteeseen nähden viisin-, jopa kymmenkertaisia määriä, arvioi antenneja maahantuovan Laatuantenni Oy:n toimitusjohtaja Juha Karastie.

Antennitalouksissa asuu noin puolet TV-katsojista

Karastien mukaan myynti on noussut huippuunsa vasta aivan viime tipassa. - Ihmiset ovat heränneet aika myöhään. Vasta sitten kun boksi on hankittu, on huomattu että myös antennille täytyy tehdä jotain, sanoo Karastie.

"Mielipuolinen hulina"

Myös antenniurakoitsijat ovat saaneet runsaasti työtilauksia loppukesästä. Asentajien palveluita kaipaavat niin taloyhtiöt kuin pientaloasukitkin.

- Tuntuu vähän siltä, että elokuu herätti ihmiset henkiin. Digiasioita alettiin miettiä vasta kun lomat oli pidetty, kuvailee antenniurakoitsija Martti Toivokoski helsinkiläisestä MT-huollosta.

- Kiirettä on viime päivinä pitänyt, ja pitää varmasti kuun loppuun asti. Syyskuun ensimmäinen päivä on edessä varmaan ihan mielipuolinen hulina, ennakoi Toivokoski. - Ei tässä on oikeastaan edes ehditty kyselemään työkavereilta, mitä kuuluu.

Toivokoski kertoo, että antennien asennuksia kysytään nyt enemmän kuin urakoitsijat ehtivät tekemään.

- Kyselyjä tulee koko ajan, mutta joudutaan sanomaan ettei ehditä. On saanut aika tarkkaan laskea, ettei haukkaa liikaa töitä.

Ruuhka jatkuu syksylläkin

Sekä Karastie että Toivokoski kertovat, että taloyhtiöiden osalta tilanne on paremmin ajan tasalla kuin pientalojen. Kun yhtiö tilaa antenniurakan, saadaan jopa kymmenien asuntojen diginäkyvyys kerralla kuntoon. Pientaloilla taas on jokaisella oma antenninsa, jonka on oltava vaatimusten mukainen ja oikein säädetty.

Karastie uskookin, että syksystä tulee kiireinen niin asiakkaiden neuvonnan kuin laitteiden myynnin kannalta.

- Puhelin tulee varmasti soimaan syyskuussakin. Ihmisillä on vielä paljon epätietoisuutta näistä asioista. Boksi käydään ostamassa perjantaina, ja vasta sen jälkeen huomataan ettei digi näykään, ennakoi Karastie. -Digitaaliseen televisioon siirtyminen on niin suuri mullistus, ettei sitä vielä ymmärretä. Ongelma avautuu vasta sitten kun analogiset lähetykset loppuvat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.