Dieetit ja stressi haurastuttavat hiuksia

Kuva: SXC
Kuva: SXCCopyright MTV Oyj 2009/SXC
Julkaistu 28.02.2010 13:27

Ehkä sinäkin olet joskus löytänyt nipun hiuksia tyynyltä, tutkinut kylpyhuoneen lattiaa huolestuneena tai kammoksunut hiusharjaan jääviä tuppoja. Asiantuntijat sanovat, että hiustenlähtö on yksi suurimmista stressinaiheuttajista kulttuurissamme. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan miesten lisäksi yllättävän suuri osa suomalaisista naisistakin kärsii jonkinasteisesta hiustenlähdöstä.

Kohtuullinen päivittäinen hiustenlähtö on toki normaalia sekä miehillä että naisilla. Päänahassamme on keskimäärin 150 000–200 000 hiusta. Vaaleatukkaisilla on yleensä lukumäärällisesti enemmän hiuksia, seuraavaksi eniten hiuksia on tummatukkaisilla ja vähiten punatukkaisilla. Yleisen käsityksen mukaan 100–125 hiuksen putoaminen päivässä on normaalia, jos hiukset korvautuvat uusilla samaan tahtiin kuin ne lähtevät. Jotkut asiantuntijat ovat puolestaan esittäneet, että jo yli 50 hiuksen päivittäinen lähtö kaipaa erityishuomiota. Omatoiminen tarkkailu on aina hyväksi. Jos hiuksia irtoaa mielestäsi runsaasti ja hiuksissa näkyy selkeitä ohenemisen merkkejä, on hyvä puhua asiasta asiantuntijan, vaikkapa oman kampaajan tai lääkärin kanssa.

Ankarat dieetit pannaan

Kuva: SXCKuva: SXCCopyright MTV Oyj 2009/SXC

Hiustenlähtöä aiheuttava hormonaalinen epätasapaino voi periytyä suvussa joko äidin tai isän puolelta. Yleisintä on ikäsidonnainen suvussa esiintyvä alttius hormonaalisiin muutoksiin, jotka voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. On kuitenkin monia muitakin syitä, jotka voivat saada hiukset harvenemaan ennen aikojaan. Huono ravinto ja liika laihduttaminen ovat naisilla hyvin yleisiä syitä hiusten kunnon huononemiseen ja hiustenlähtöön. Laihdutus, nopea painonpudotus ja nestemäiset dieetit voivat johtaa hiuksille tärkeiden aminohappojen, raudan, proteiinin ja sinkin puutostiloihin. Hiustuppi reagoi herkästi sekä sisäisiin että ulkoisiin muutoksiin.

Nykyajan ongelmina stressi ja saasteet

Stressi ja elämän paineet kuten työ, avioero sekä muut perhekriisit, velkaantuminen tai vaikkapa muutto saattavat rasittaa hiuksiakin yllättävän paljon. Stressi ja traumat voivat muun muassa heikentää hapen ja veren kulkeutumista hiustuppeen ja näin vaikuttaa hiustupen vitamiinien ja ravinteiden saantiin.

Yllättävä viimeaikainen tutkimustulos on se, että ympäristötekijät vaikuttavat yhä useammin hiustenlähtöön. Päänahka on jatkuvasti alttiina ilmansaasteille, kloorille, metalleille, mineraaleille ja veden saasteille. Ympäristön saasteet sekä omassa kehossa olevat myrkyt voivat yhdistyä ja vaikuttaa osaltaan hiustenlähtöön. Myös liiallinen UV-säteily voi ikäännyttää soluja. Muista siis suojata aina myös pääsi auringolta.

Lisäksi hiustenlähtöön voivat vaikuttaa erilaiset lääkitykset, häiriöt kilpirauhasen toiminnassa, suuri eläinrasvojen kulutus tai esimerkiksi raskauden aikaiset hormonitasojen vaihtelut. Voidakseen hyvin hiustuppi tarvitsee optimaalisen sisäisen ja ulkoisen ympäristön. Näin se voi tuottaa kauniita, hyväkuntoisia hiuksia

Uskalla pyytää apua

Kuva: SXCKuva: SXCCopyright MTV Oyj 2009/SXC

Monissa tapauksissa hiustenlähtö on väliaikaista ja hoidettavissa. Lisäksi aivan liian monet luulevat, että hiustenlähtö on harvinainen ongelma ja pitävät sitä jostain syystä häpeällisenä. Useimmiten hiustenlähtöä häpeävät juuri naiset.

Monesti kampaaja huomaa ongelman ensimmäisenä. Lääkärin lisäksi kampaaja osaakin usein myös ehdottaa ratkaisuja hiustenlähdön pysäyttämiseksi. Ole siis rohkea ja ota asia puheeksi! Mitä aikaisemmin oireet ja puutteet toiminnassa tunnistetaan, sitä paremmat ovat mahdollisuudet suojata terveyttä ja pysäyttää hiustenlähtö.

Jos hiustenlähtöä ei voi estää

Jos hiustenlähtö on silminnähtävää tai väistämätöntä, on yksi yleinen vaihtoehto kätkeä hiustenlähtö peruukilla, hiuslisäkkeellä tai ompelupidennyksillä. Toinen vaihtoehto on muunnella kampausta moderneilla hiusleikkaustekniikoilla siten, että hiusten oheneminen ei näy niin selvästi. Voithan myös ilahduttaa itseäsi ja kanssaihmisiäsi vaikkapa kokeilemalla kauniita ja värikkäitä huiveja tai hauskoja hattuja.

Myös omatoiminen ennaltaehkäisy on erittäin hyvä muistaa. Päivittäisen päänahan hygienian tulisi olla tärkeä osa hiusten hoitoa. Päänahan verenkiertoa voi parantaa myös hieronnalla. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin pitää itsestään huolta, pyrkiä välttämään stressiä, syödä ja liikkua hyvin sekä käyttää säännöllisesti hyviä hiustenhoitotuotteita päänahan puhdistamiseen ja ravitsemiseen.

Teksti: Tuuli Daavittila

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle