Mainos

Diakonissalaitos: Ihmiskauppaepäilyt heti poliisille – myös traagista petkuttamista

Ihmiskauppaa vai bisnestä?

MTV3 Uutiset näytti eilen kuvaa Helsingin Postitalon edustalta, missä kerjäävät ja pulloja keräävät naiset tapasivat rahoja ja koruja pyöritteleviä pukumiehiä.

Poliisin mukaan kokonaisuus on vielä selvittämättä, mutta selvä hierarkia ihmisten välillä on nähtävissä.

Romanikerjäläisten tukitoiminnassa työskentelevä palvelualueen johtaja Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitokselta ymmärtää tulkinnan.

– Ilmoitamme ihmiskauppaepäilyistä matalalla kynnyksellä heti poliisille, joka tutkii tapaukset, Tuomola sanoi tänään MTV3:n Huomenta Suomessa.

Hän huomauttaa, että jo vuosia on tiedetty kerjäläisten tulevan maahan matkoilla, joita heillä ei ole lähtiessään varaa maksaa. Tämän vuoksi matka pitää maksaa takaisin vähitellen kerjäämällä saaduista rahoista.

Tällaisessa toiminnassa voi olla mukana myös ihmiskauppaa.

"Traagista petkuttamista"

Tuomolan mukaan erityisenä ongelmana ovat matkanjärjestäjien antamat väärät lupaukset Suomessa odottavista työpaikoista.

– On hyvin traagista, että ihminen uskoo tulevansa Suomeen töihin ja ottaa sitä varten lainaa matkaa varten. Tällaisista petkutuksista olemme hyvin huolissamme, Tuomola kertoi.

Ongelma on koko Euroopan unionin ongelma. Tuomolan mukaan uusia köyhäläisryhmiä on odotettavissa heikosta taloudesta kärsivistä Espanjasta, Kreikasta ja Italiasta.

– Ilman kielitaitoa on mahdotonta löytää töitä. Näitä ihmisiä tulee olemaan tulevina vuosina enemmän ja enemmän, se on tosiasia.

Virkamiehen lähettäminen viivästynyt

Tällä hetkellä Romanian romaneja on pääkaupunkiseudulla noin viisisataa, kun viime vuonna heitä oli 300–400. Joukossa on yhä enemmän myös pieniä lapsia. Suuri osa naisista on luku- ja kirjoitustaidottomia.

Romanian on pitänyt lähettää Suomeen virkamies lisäavuksi ongelman torjumiseen. Lähettäminen on kuitenkin Tuomolan mukaan viivästynyt maan poliittisen tilanteen vuoksi.

Virkamiehen lähettämisestä oli sopinut huhtikuussa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Poliisin apuna ihmiskauppaepäilyjä tutkii jo yksi romanialaispoliisi.

(MTV3)

Katso Pekka Tuomolan haastattelu (Huomenta Suomi 18.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.