Poliisi romanikerjäläisistä: Selvä hierarkia nähtävissä

MTV3 Uutiset seurasi, miten kymmenet Romanian romanit viettivät päiväänsä Helsingin postitalon edustalla.

Tänä kesänä toistakymmentä Romanian romanien autoa on ollut pysäköitynä päivittäin ydinkeskustassa sijaitsevan postitalon edessä. Pysäköintialue on yksi Helsingin kalleimmista.

Vauraan näköiset pukumiehet odottivat parkkipaikalla autojensa kupeessa kerjäämässä ja pulloja keräämässä olevia naisia. Naiset lähtivät takaisin kerjäämään tyhjien astioiden kanssa. Miehet puolestaan pyörittelivät käsissään kultakoruja ja seteleitä.

Ylikomisario Juha Hakola katsoi MTV3 Uutisten kuvaaman videomateriaalin ja sanoo, että selvä hierarkia on nähtävissä.

– Tulee isompi joukko niitä, jotka tekevät tämän kerjäämistyön. Näkyy ihan selkeästi, että on olemassa johtohahmoja. Siihen on mahdotonta ottaa kuvan perusteella kantaa, että mikä heidän rooli on ja käskyvaltasuhteet ovat, toteaa ylikomisario Hakola Helsingin poliisilaitokselta.

Ylikomisario Hakolan mukaan poliisi suhtautuu vakavasti asiaan ja selvittää kokonaisuutta tarkkaan.

– Meillä on ollut juttuja, joissa on voitu näyttää ihmiskauppaa ja mitään näistä ei voida yksiselitteisesti pois sulkea. Ja poliisi lähtee siitä, että nämä pystyvään selvittämään mahdollisimman tarkkaan, Hakola sanoo.

Poliisi pääsee asioihin kuitenkin kiinni vasta, kun on syytä epäillä rikosta ja ihmisiä päästään kuulustelemaan.

Helsingin poliisilaitos on saanut avukseen romanialaisen poliisin selvittämään ongelmia. Aikaisemminkin he ovat tehneet yhteistyötä, jonka seurauksena Romaniassa on annettu tuomioita Suomessa toimineille rikollisryhmille jatkuvasta ihmiskaupasta.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 17.6.2012)

Lue myös:

    Uusimmat