Diagnostiikkajohtaja Lehtonen: HUS voisi hoitaa Viron koronapotilaita – näkee kuitenkin paremman tavan auttaa

2:28
Koronaviruksen ilmaantuvuus oli Virossa Euroopan korkeimpia jo viime kuussa – sairaalat kuormittuivat pahasti

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS voisi ottaa hoidettavakseen myös virolaisia koronaviruspotilaita, jos sitä pyydetään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi Ilta-Sanomissa Suomen varautuvan hoitamaan virolaisia koronaviruspotilaita. Virossa, kuten koko Baltiassa, on käynnissä vaikea koronavirustilanne. Kiurun mukaan Suomi voisi tarvittaessa auttaa Viron sairaanhoitoa kuormituksen edessä.

Lehtosen mukaan pääsääntöisesti virolaisia ollaan valmiita tarvittaessa auttamaan, ja aiheesta on myös aika ajoin keskusteltu HUSissa. Mitään virallista keskustelua ei hänen tietonsa mukaan ole kuitenkaan käyty, ja kantaa asiaan otetaan, jos pyyntö tulee.

– Oletan, että HUSin johto suhtautuu myönteisesti, hän arvioi.

Muita potilaita helpompi siirtää

Lehtonen kertoo, että potilasliikenteeseen maiden välillä on totuttu vanhastaan, sillä Suomeen saapuu maasta esimerkiksi elinsiirtopotilaita. Hän kuitenkin toteaa, että hengitysvaikeuksista kärsivien koronaviruspotilaiden kuljetus ei ole yksinkertainen tehtävä, jonka käytännön järjestelyt pitäisi miettiä kuntoon.

– Luulen, että voisi olla helpompaa tuoda tänne muita erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita, esimerkiksi sydänpotilaita, ja siten vapauttaa virolaisten resursseja koronan hoitoon, koska selkeästi on helpompi siirtää näitä muita potilaita kuin akuutista hengitysvajeesta kärsiviä koronapotilaita, Lehtonen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja